O veche vorbă românească spune că este întotdeauna mult mai ușor să previi, decât să tratezi, și trebuie să recunoaștem că este o afirmație mai mult decât corectă. Cu atât mai mult cu cât parcă de la zi la zi apar noi viruși care ne pot pune viața în pericol. Atunci când vine vorba despre cabinetele medicale, aici totul trebuie să fie cât mai igienizat și să se folosească dezinfectanți autorizați de Ministerul Sănătății. Regulile care trebuie respectate acum sunt mult mai stricte, și pornesc de la igiena personală, dezinfectarea instrumentarului, dar și a tuturor suprafețelor. Despre acest ultim aspect am decis să îți oferim și noi câteva informații foarte interesante.

Șervețelele dezinfectante pentru suprafețe, tot mai populare
Dacă ar fi să alcătuim un fel de clasament al dezinfectanților folosiți în cabinetele medicale, șervețele special concepute în acest scop ar ocupa cu siguranță primele locuri. De altfel, acestea pot fi folosite cu succes ca dezinfectant suprafețe atât în sistemul medical, dar și multe alte spații, cum ar fi biroul unde îți desfășori zilnic activitatea, ori poate chiar acasă, în special dacă în familia ta există și copii mici și/sau animăluțe de companie.
Cu ajutorul acestor șervețele dezinfectante, reușești să te achiți cu brio de sarcina de a preveni răspândirea virușilor și a microbilor care se pot lua prin atingere. Și, ținând cont că suntem în plin sezon al gripei, virozelor și a altor afecțiuni asemănătoare, este și normal să îți dorești să scapi cu bine de el. Dezinfectarea meselor, a ușilor, birourilor, meselor de lucru, a clanței de la ușă ar trebui să devină un obicei, și nu doar o activitate la care recurgi din când în când.
Chiar dacă par rezervate în special folosirii uzului casnic, șervețelele dezinfectante se potrivesc de minune și pentru utilizarea lor în cadrul unităților sanitare, ca un preambul înaintea sterilizării. Sunt perfecte pentru a fi folosite și în cabinetele stomatologice sau în oricare alte zone unde există un trafic intens și o expunere foarte ridicată. Principalul lor avantaj este că nu există riscul de stropire accidental și nici de pulverizare.
Și, nu în ultimul rând, poți folosi aceste șervețele pentru a dezinfecta periodic ecranele. Telefonul mobil, laptopul, calculatorul personal, tableta sunt adevărați purtători de viruși și de microbi, iar aceste șervețele sunt perfecte pentru a le curăța și igieniza în același timp.
Dezinfectanți spary pentru suprafețe
În afară de șervețelele despre care ți-am amintit mai sus, când vine vorba despre dezinfectant cabinete medicale, în special a suprafețelor, cel sub formă de spray este o alegere indicată. Este foarte ușor de utilizat, iar efectul antibacterian este unul ridicat. Prin pulverizarea acestuia pe o anumită suprafață se acoperă o zonă destul de mare și, în plus, reușești să ajungi în locuri mai puțin accesibile sau chiar înguste.
Cei mai mulți dintre dezinfectanții pentru suprafețe avizați de Ministerul Sănătății la noi în țară au un efect biocid, pentru că este normal să avem în vedere o curățare perfectă și o îndepărtare în cantitate mare a bacteriilor, virușilor și nu numai, care ne afectează starea de sănătate. Același tip de dezinfectant spray poate fi folosit nu doar în sistemul sanitar, ci și acasă sau în industria ospitalității.
Dezinfectanți concentrați pentru suprafețe
Din păcate, tot auzim în ultima vreme de multe cazuri de infecții nosocomiale și efectele lor negative. Nu le mai repetăm, pentru că le cunoaște toată lumea. Pentru a le reduce numărul, se impune o dezinfectare ”la sânge” după cum se spune în toate unitățile sanitare. O curățare în profunzime a suprafețelor, folosind în acest scop dezinfectanți concentrați este chiar indicată. Nu doar pacienții sunt mult mai bine protejați în acest fel, ci și cadrele medicale.
Orice suprafață care nu este bine decontaminată poate duce la îmbolnăvirea celor din jur, pentru că există riscul ca aceasta să contamineze inclusiv aerul din camera respectivă. Din fericire, există și soluții și aceasta se referă la folosirea de dezinfectanți concentrați cu efect biocid, care pot acționa atât pe suprafețe, dar și în aerul din jur.
Dezinfectanți pentru instrumentarul medical și suprafețe
Cine nu a auzit de septicemia și urmările grave ale ei? Știm cu toții că există chiar riscul să îți pierzi viața, așa că este și normal să ai în vedere un mediu steril în preajma bolnavilor. O igienă făcută în mod corect, cu simț de răspundere, și care este realizată cu acei dezinfectanți concentrați, specifici sistemului medical, contează enorm. De asemenea, nu trebuie uitată nici dezinfectarea corectă a instrumentarului. Multe alte infecții nosocomiale sunt ținute la distanță în acest fel.
Respectă cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj
Este de la sine înțeles că vorbim de substanțe care trebuie manevrate cu simț de răspundere. Prin urmare, chiar dacă pare o recomandare inutilă, trebuie să o reluăm de fiecare dată: respectă cu strictețe instrucțiunile de utilizare trecute pe ambalaj de către producători, pentru a evita producerea de alte accidente neplăcute, pe care nimeni nu și le dorește. Doar în acest fel reușești să ții deoparte virușii și bacteriile și nici nu riști intoxicații, unele dintre ele chiar grave.
La fel ca și dezinfectarea mâinilor, și cea a suprafețelor și a instrumentarului este la fel de importantă. Dacă aceste reguli sunt respectate și mai ales aplicate așa cum trebuie, riscul de transmitere al infecțiilor este sensibil mai redus. Nu face niciodată rabat de la calitate și nici nu trata cu superficialitate problema. Multe dintre neplăcerile cauzate de viruși, bacterii și ciuperci nu ar mai fi atât de prezente dacă s-ar respecta aceste recomandări.