Imaginează-ți cum ar fi să nu te poți bucura de mâncărurile tale favorite, de friptura suculentă din weekend, de mărul crocant din pauza de lucru, de bomboanele fondate făcute de mama. Sau imaginează-ți cum ar fi să nu fii cea mai bună versiune a ta la un interviu, pentru că dintele lipsă de împiedică să te exprimi clar sau să zâmbești.
Din păcate, un dinte lipsă este o problemă care impactează din ce în ce mai mulți adulți – și nu doar fizic, ci și psihic. Conform ADA – American Dental Association – adultul american de 40 ani are cel puțin doi dinți lipsă, afecțiune cauzată de cariile netratate. Dacă alegi să ignori unul sau mai mulți dinți lipsă, trebuie să știi că sunt consecințe extrem de nefaste pentru sănătatea ta generală. Dr. stomatolog Alexandra Mircea vorbește despre cum un singur dinte lipsă ne compromite sănătatea.
Cum ne afectează un dinte lipsă
Majoritatea afecțiunilor orale nu ne alarmează din prima – începutul gingivitei vine doar cu o ușoară inflamare, cariile nici nu ne dor la început, iar abcesul dentar este tratat ca pe un simplu coș.
În realitate, dacă am trata aceste afecțiuni încă de la început, cât încă nu sunt severe, am scăpa cu un tratament mult mai plăcut: știai că dacă alegi să te ocupi de abces dentar tratament într-un stadiu avansat vei avea nevoie chiar de intervenție chirurgicală? Acest lucru e valabil și la un dinte lipsă – la început, ți se va părea banal. Însă apoi vor urma problemele:
● dificultate la mestecare – dinții au rolul de a ne ajuta în mestecare, deci chiar și un singur dinte lipsă ne va îngreuna acest proces, care va deveni chiar dureros;
● dificultate în vorbire – acest aspect poate să fie jenant și ne afectează atât încrederea în noi înșine, cât și confortul psihic;
● îmbătrânirea timpurie – fără dinții care să susțină pielea din jurul gurii, aceasta va părea „lăsată”, făcându-ne să părem mai vârstnici decât suntem de fapt;
● încredere scăzută
● activitate socială redusă
● sănătate generală compromisă: prin cavitatea orală în noi pătrund zeci de bacterii, iar un dinte lipsă este echivalentul unei uși lăsate în permanență deschisă, în care „invităm” înăuntru tot soiul de musafiri nepoftiți;
● extinderea bolilor parodontale;
● pierdere în masa osoasă.
Soluții pentru problemele cauzate de dinții lipsă
Aproximativ 250 de milioane de oameni au cel puțin un dinte lipsă – iar un studiu realizat în 2015 de ADA arată că 23% dintre ei au recunoscut că au ratat oportunități de job-uri și s-au detașat de familie din cauza lipsei de încredere.
Dacă neglijăm un dinte lipsă, va fi și mai ușor să îl neglijăm și pe următorul – iar, în timp, sănătatea noastră psihică și fizică este compromisă. De aceea o vizită la dentist îți va aduce tratamentul de care ai nevoie:
● implantul dentar – este folosit pentru a înlocui un dinte lipsă, fiind un tratament sigur și stabil; implantul dentar imită la perfecție dintele natural, având un look & feel extrem de realist, preluând toate funcțiile dintelui natural. Când vine vorba despre implant dentar pret, acesta diferă în funcție de tehnologia folosită, dar și de numărul de dinți de înlocuit;
● proteza mobilă – o soluție mai puțin modernă, care îmbunătățește aspectul estetic doar pe termen scurt;
● proteza pe implanturi, cu bară sau pe capse;
● puntea dentară, care este formată din mai multe coroane care înlocuiesc dinții lipsă alăturați.
Poate te gândești că o altă soluție pentru dinții lipsă ar fi să îi lași așa – în realitate, asta nu va face decât să te predispună unor afecțiuni mai severe și mai costisitoare de tratat în viitor. Știai că există o legătură între dinții lipsă și afecțiunile gastrice?
Mai mult decât oricând, în sezonul rece, un dinte lipsă înseamnă sensibilitate dentară garantată – deci, cheia către o dantură nu doar frumoasă, ci și realmente sănătoasă, se află într-un singur loc: în cabinetul stomatologului. Și nu uita că mersul la stomatolog nu este, nicidecum, o cheltuială: este o investiție în sănătatea ta, atât fizică, cât și psihică.