„DOAR” un fapt divers?!! O fetita din judetul Tulcea va deveni mama la numai 10 ani!

Autorităţile dintr-o localitate din judeţul Tulcea au descoperit că o elevă în vârstă de numai… 10 ani, este însărcinată! În urma investigațiilor, s-a stabilit că sarcina este în luna a cincea. Fetița nu ar mai fi frecventat cursurile în ultima perioadă.

Potrivit primelor informații, sarcina ar fi fost ascunsă chiar şi de mama fetei, iar tatăl ar fi un adolescent de 16 ani.

O comisie va stabili ce se va întâmpla cu copila însărcinată. Poliţiştii au demarat, la rândul lor o anchetă, potrivit presei locale.

Când fata a început să lipsească de la școală, un asistent social a mers la familie să vadă ce se întâmplă. A aflat că fata de 10 ani este însărcinată şi a anunțat poliţia.

Medicii au stabilit că sarcina este mult prea înaintată şi că minora trebuie acum să o ducă la termen, cee ace, desigur, nu va fi foarte ușor ținînd seama de vârsta copilei.

 Reprezentanții Direcției  pentru Protecția Copilului Tulcea recunosc că doar în acest an s-au confruntat cu 18 cazuri în care minore, cele mai multe sub 16 ani, au rămas gravide.

 în ultimii cinci ani, în judeţul cu pricina au fost înregistrate 41 de cazuri de mame minore, dintre care şase au abandonat copilul nou-născut, iar şapte cupluri mamă-copil au beneficiat de serviciile centrului maternal din Tulcea.

*** România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, arată un studiu realizat recent de UNICEF, împreună cu Asociația SAMAS în România. Potrivit autorilor studiului, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate.

Astfel, se constată că, din păcate, România nu reuşeşte să ţină sub control fenomenul mamelor minore, tot mai multe de la an la an, țara noastră ajungând pe locul doi în Europa, cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani. Sarcina în adolescență are numeroase consecințe negative asupra viitoarelor mame, precum și costuri sociale și economice.

Potrivit studiului, în 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%.

Tot în 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290.

Totodată, în România, vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescentei în aproape 70% dintre cazuri.