Dragi parinti, aflati acum: De ce plang copiii cand stai jos cu ei in brate dar se opresc cand ne ridicam?

Când stăm în picioare cu un copil în brațe și îl legănăm ușor aceștia încetează să plângă aproape instantaneu. E aproape ca și cum ar avea una din numeroasele crize de furie pentru a atrage atenția asupra lor. Legănarea lor ușoară așzat, în poală pare să nu aibă nici un efect, distragerea atenție cu jucăria lor favorită nu ajută nici ea, continuă să plângă. Plânsul, pe de altă parte, pare să se oprească în momentul în care ne ridicăm. Ce înseamnă acest comportament, de ce se comportă așa copiii?

Deși pare că copiii sunt doar răsfățați există o bază științifică pentru acest comportament.

 Aflăm că în 2013, au fost efectuate cercetări pentru a evalua acest comportament la sugari. Majoritatea sugarilor mai mici de 6 luni s-au oprit din plând de îndată ce mamele lor s-au ridicat în picioare și au început să îi legene ușor, conform studiului publicat în Current Biology. Dar nu doar plânsul s-a oprit. Majoritatea mișcărilor volunare ale copilului s-au oprit și ele. Sugarii au părut mai calmi și frecvența lor cardiacă a încetinit. Și încă ceva interesant. Modelul acesta comportamental a fost identificat nu doar la sugarii umani ci și la puii altor câteva mamifere. 12 sugari sănătoși au fost monitorizați de cercetătorii din acest studiu. Acești sugari au avut vârste între 1 și 6 luni. Scopul studiului a fost să afle care este cel mai eficient mod de a liniști un copil care plânge. Cercetătorii au urmărit modul în care au reacționat sugarii când au început să plângă. Când mamele au început să se ridice în picioare, cu copiii în brațe, legănându-i ușor comportamentul lor s-a schimbat dramatic. Într-un experiment similar au fost folosiți șoricei și aceștia au avut aceiași înclinație comportamentală ca și puii de om.

De ce se comportă sugarii în acest fel? Evoluția este soluția cheie.

 Specialiștii susțin că ființele umane au un răspuns de tip luptă-sau-fugi. Foarte demult, în fața unei amenințări care nu putea fi evitată singura alternativă era să pleci. Era instinctiv pentru părinți să plece din fața pericolului cu copiii lor în brațe, liniștindu-i. Sunt implicate aici mult funcții de control cardiace, motorii, centrale. În decurs de milioane de ani copiii s-au perfecționat. Dar părintele nu stă confortabil pe scaun copilul în brațe în așteptarea pericolului. El se ridică și pleacă. Bucata în care ne ridicăm a persistat, angrenată în fiziologia evoluționară a copiilor noștri. Nou-născuții, copiii sunt abrupt introduși în lume, venind din mediul sigur al uterului. Probabil că ați observat că nou-născuții sunt speriați ce cele mai mici zgomote sau mișcări, interpretându-le ca amenințări. Imediat ce o amenințare este recunoscută va apare și răspunsul natural al copilului. Sugarul tinde să se liniștească imediat ce părintele se ridică cu copilul în brașe, acesta presupunând că pericolul a trecut devreme ce părintele are copilul în brațe și s-a ridicat pentru reacția de a fugi. Este ușor să ne gândim că e doar un copil micuț dar de fapt sugarii nu se pot ajuta singuri. Pentru ei este vorba de un instinct natural la fel cum este pentru părinte luarea în brațe a copilului de îndată ce acesta începe să plângă.

ATENȚIE: Dacă copilul continuă să se vaite în ciuda luării în brațe, a ridicării în picioare și legănării e probabil că cel mic are o problemă mai serioasă. Poate fi flămând, poate trebuie schimbat scutecul, poate are o durere.

Sursa: https://dailypostimes.com/why-do-infants-cry-when-you…/ BABY CARE SIBIU

Foto: Scarry Mommy