Dumneavoastra ce credeti? Are alaptarea legatura cu cariile dintilor de lapte?

Se spune adesea că alăptarea (mai ales când copilul e alăptat noaptea) va duce la apariţia cariilor pe dinţii de lapte la fel cum se spune că alimentaţia cu biberonul va deforma gura copilului. Dar nu a putut fi stabilită o legătură între alăptare (noaptea sau în general) şi carii. Înainte de folosirea biberoanelor cariile dinţilor de lapte au fost foarte rare. Doi stomatologi, Dr. Brian Palmer şi Dr. Harold Torney, au efectuat cercetări amănunţite privind craniul uman (începând de acum 500-1000 de ani) într-un studiu privind cariile dinţilor de lapte la copii. Bineînţeles aceşti copii erau alăptaţi, probabil durate lungi de timp.

Trebuie cunoscut faptul că cercetările au dus la concluzia că alăptarea nu produce carii ale dinţilor de lapte. Unul din motivele pentru care alimentaţia cu biberonul pe durata nopţii produce carii dentare este acumularea de lapte în gura copilului (e valabil şi pentru sucuri) pentru perioade mai lungi de timp. Laptele matern nu se acumulează în acelaşi fel în gura copilului precum formula pentru că laptele matern nu curge dacă copilul nu suge activ. În plus, laptele matern supt intră în gură în spatele dinţilor.

Dacă copilul suge activ atunci şi înghite aşa că acumularea de lapte matern în gura copilului pare să nu fie o problemă.

După Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Surse: BABY CARE SIBIU/ http://kellymom.com/health/baby-health/tooth-decay/

foto: Facebook