Dureri de gleznă sau localizate în talpă? De ce apar și ce afecțiuni pot ascunde

Durerea apărută în regiunea piciorului, care implică glezna sau talpa, constituie un simptom comun asociat în general cu afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic, cum ar fi entorsa de gleznă, piciorul plat sau alte condiții ortopedice. Durerile de gleznă sau în talpă pot afecta capacitatea de efectuare a activităților zilnice, ceea ce are importante implicații asupra calității generale a vieții. Mobilitatea redusă și disconfortul persistent pot interfera semnificativ inclusiv cu activități simple, precum mersul sau alergatul. 

De ce apar durerile de gleznă sau în talpă?

Durerile localizate în zona gleznei sau al tălpii pot ascunde o varietate de afecțiuni, de diverse gravități. Cauzele comune ale durerilor în aceste regiuni sunt reprezentate de entorsa gleznei, artrită, infecții, fracturi sau piciorul plat. 

Piciorul plat

Piciorul plat (sau platfusul) este o condiție congenitală sau dobândită, caracterizată prin reducerea arcului longitudinal al piciorului. În mod normal, piciorul are un arc care acționează ca un amortizor natural, distribuind greutatea corpului uniform pe întregul picior. Cu toate acestea, în cazul piciorului plat, arcul longitudinal este mai puțin pronunțat sau lipsește. Persoanele cu picior plat se pot confrunta cu dureri în talpă, gleznă, genunchi sau spate. În cazuri severe, tratamentul presupune intervenții chirurgicale pentru a corecta arcada piciorului.

Entorsa de gleznă

Entorsa de gleznă este o leziune comună, caracterizată de întinderea sau ruperea ligamentelor. Entorsele apar adesea în urma unor mișcări bruște sau a unei alunecări, care determină ligamentele să cedeze, din cauza presiunii. Durerea de gleznă, împreună cu dificultatea de a susține greutatea pe picior, constituie simptomele comune ale entorsei de gleznă (entorsa glezna simptome). 

Neglijarea entorsei de gleznă poate duce la probleme cronice de mobilitate și durere persistentă. Tratamentul unei entorse de gleznă presupune gestionarea inflamației inițiale, urmată de terapia fizică pentru restabilirea forței și a stabilității articulației. În cazurile severe sau dacă entorsa nu răspunde la tratamentul conservator, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara ligamentele afectate.

Fasciita plantară

Fasciita plantară este o afecțiune caracterizată prin inflamația fasciei plantare, un țesut conjunctiv situat în partea de jos a piciorului, care leagă călcâiul de degetele de la picioare. Durerea în zona călcâiului, care apare în special la trezire sau după perioade îndelungate de repaus, constituie cea mai frecventă manifestare a fasceitei plantare. În cazurile ușoare, tratamentul este unul simptomatic, accentul fiind pus pe reducerea presiunii exercitate asupra fasciei plantare. În cazurile severe, care nu răspund la tratamentul conservator, pot fi luate în considerare opțiuni precum injecțiile cu corticosteroizi sau fizioterapia specializată. (P)