Durerile de cap și problemele de vedere: Cum sunt legate acestea

Durerile de cap pot fi un simptom al unui viciu de refracție, sau al unei alte problema de vedere cu care te poți confrunta. Iată ce afecțiuni oculare pot genera dureri sau alte tipuri de disconfort și află mai multe despre cum se pot corecta aceste probleme, în urma unui consult optometric de specialitate. 

Hipermetropia

În cazul hipermetropiei, vederea neclară la apropiere este cauzată de un viciu de refracție. Razele de lumină nu sunt focalizate pe suprafața retinei, așa cum este și normal, ci într-un punct imaginar din spatele său. 

Această problemă de vedere poate fi corectată prin purtarea unor ochelari de vedere sau lentile de contact cu dioptrii cu + (plus), recomandate de medicul specialist. În caz contrar, persoanele cu hipermetropie poarte acuza frecvent dureri de frunte sau presiune la nivelul tâmplelor, ce se pot acutiza după citit sau activitatea la calculator.

Miopia

Miopia reprezintă un alt viciu de refracție. Persoanele cu miopie se confruntă cu vedere încețoșată la depărtare. Mai mult decât atât, acestă problemă de vedere poate cauza mijirea ochilor, din dorința de a vedea clar imaginile aflate la o anumită distanță (de exemplu, scrisul de pe tablă). 

Încordarea oculară produsa astfel poate cauza dureri de cap. Miopia se poate corecta prin purtarea unor ochelari de vedere sau lentile de contact cu dioptrii cu – (minus). Vezi gama de lentile de contact de la Lensa.ro  

Prezbitismul 

Prezbitismul este cauzat de îmbătrânirea naturală a cristalinului, proces ce are loc odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele cu prezbitism au tendința de a ține obiectele pe care le studiază (cărțile, telefonul mobil, prescripțiile medicale etc) la o distanță îndepărtată de ochi, pentru a putea vedea clar imaginile sau scrisul. 

De aceea, forțarea vederii cauzează atât oboseală oculară, cât și dureri de cap. Această problemă de vedere se poate corecta prin purtarea unor ochelari de vedere bifocali sau progresivi, ori prin purtarea unor lentile de contact multifocale.

Strabism

În cazul persoanelor cu strabism, alinierea pupilelor este incorectă. Pentru că globul ocular este supus efortului de a păstra forțat privirea dreaptă, pot apărea durerile de cap. Totodată, imaginile observate de ochiul afectat sunt ignorate de creier, motiv pentru care ochiul sănătos este suprasolicitat. Din această cauză, persoanele cu strabism pot acuza, de asemenea, presiune și durere localizate în spatele ochilor.

Astigmatismul

În cazul în care corneea sau cristalinul au o curbură neregulată, cauzează vedere neclară atât la apropiere, cât și la depărtare. Persoanele cu astigmatism se pot confrunta cu dureri localizate în jurul globului ocular (migrene oculare) sau la nivelul frunții. 

Corecția se poate realiza prin purtarea ochelarilor cu lentile cilindrice, sau a lentilelor de contact torice. În cazul în care durerile cauzate de astigmatism persistă, consultul de specialitate este recomandat pentru a se înnoi prescripția. 

Sclerita

Sclera (albul ochiului) este stratul exterior al globului ocular, cu rol protector. Inflamarea acesteia se manifestă prin înroșirea sclerei și manifestarea durerilor oculare, ce pot fi însoțite și de dureri de cap. De regulă, acestea se manifestă pe partea ochiului afectat de sclerită.

Sindromul ochiului uscat

Această problemă poate fi o altă cauză pentru durerile de cap pe care o persoană le acuză. În acest caz, utilizarea picăturilor oftalmologice recomandate de specialist pot reduce senzația de uscăciune la nivelul globului ocular. Din acest motiv, nivelul de disconfort resimțit s-ar putea ameliora.

Nevrita optică

Inflamarea nervului optic reprezintă o cauză comună a nevritei optice. Manifestările acestei probleme pot include și dureri resimțite la nivelul zonei afectate, în spatele lobilor urechilor sau în vârful capului. Durerile specifice nevritei optice sunt acute și se manifestă episodic.

Importanța unui consult optometric

Durerile de cap severe și persistente, modificările bruște sau progresive ale vederii, durerile oculare, sensibilitatea la lumină, vederea încețoșată sau dublă, ori pierderea vederii într-un ochi sau ambii ochi, sunt probleme ce n-ar trebui ignorate, deoarece există variate soluții de tratament pentru dureri de cap, frunte si ochi. 

Dacă o persoană se confruntă cu un viciu de refracție, precum miopia și hipermetropia, sau cu alte probleme oculare ce pot cauza atât o vedere deficitară, cât și dureri de cap asociate acesteia, se recomandă efectuarea unui consult optometric de rutină.

Vizita din timp la cabinetul specialistului, pentru diagnosticarea problemelor de vedere cu ajutorul tehnicii de specialitate, are impact asupra eficienței metodelor de corecție sau tratare recomandate.

De asemenea, în cazul copiilor, aceștia pot realiza mult mai greu faptul că durerile pe care le acuză sunt, de fapt, cauzate de probleme de vedere. Mijirea ochilor sau reducerea distanței dintre ochi și diferite obiecte le pot oferi părinților motive să programeze un consult optometric, pentru identificarea corectă a problemei. (P)