Durerea de genunchi este o problemă foarte frecventă în rândul adulților, cel mai adesea asociată cu uzura generală a articulației cauzată de susținerea activităților zilnice, cum ar fi mersul pe jos, aplecarea, statul în picioare și ridicarea de greutăți. Sportivii care aleargă sau practică sporturi care implică sărituri sau pivotare rapidă sunt, de asemenea, durerilor.
Indiferent dacă durerea de genunchi a unei persoane este cauzată de înaintarea în vârstă sau de un traumatism extern, aceasta se dovedește a fi o pacoste chiar debilitantă în unele circumstanțe. În funcție de gradul de gravitate al traumatismului și de structurile implicate în accident, durerile de genunchi pot necesita chiar și intervenții chirurgicale.
Cauzele durerilor de genunchi
Multe probleme ale genunchiului sunt rezultatul modificărilor care apar la nivel articular odată cu înaintarea în vârstă. Uzura, stresul, presiunea continuă asupra articulației se traduc prin accidentări neașteptate care, de asemenea, pot fi rezultatul unei mișcări bruște care solicită diferitele ligamente ce alcătuiesc articulația genunchiului.
Printre cele mai comune probleme ale genunchiului se numără: întinderea ligamentelor și ruperea acestora (caz în care este necesară consultația la o clinica de ortopedie), entorsele, ruperea cartilajului, a meniscurilor, tendinitele (inflamația tendoanelor rezultată în urma suprasolicitării acestora) și artrita.
Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită care afectează genunchiul, fiind un proces degenerativ în care cartilajul articular se uzează treptat. Adesea, afectează persoanele de vârstă mijlocie și pe cele înainte în vârstă, putând fi cauzată de un stres exacerbat asupra articulației, cum ar fi traumatismele repetate sau supraponderabilitatea.
Tratamentul durerilor de genunchi
Tratamentul durerilor de genunchi este în strânsă dependență de ce cauzează durerea articulară. Acesta poate include o combinație de opțiuni care pot ajuta la ameliorarea durerii și, dacă este posibil, la vindecarea problemei în sine. Multe terapii inițiale pentru durerea de genunchi pot fi efectuate chiar de acasă, cum ar fi și cele pentru ruptura ligament incrucisat anterior.
În primul rând, este necesară odihna, pentru a evita acumularea de presiune la nivelul genunchiului. În cazul în care articulația este inflamată, se recomandă aplicarea de comprese cu gheață. De asemenea, imobilizarea acesteia prin folosirea unor suporturi, bandaje, curele, orteze sau ghipsuri ajută la sprijinirea componentelor articulare.
De departe, cea mai eficientă metodă pentru tratamentul durerilor de genunchi o reprezintă kinetoterapia. Terapia fizică se dovedește a avea efecte semnificative în aproape toate afecțiunile ortopedice. Un kinetoterapeut folosește tehnici pentru a crește forța musculară, a îmbunătăți mobilitatea articulară și, în general, pentru a redobândi calitatea mișcării fiziologice.
Deseori se administrează și medicamente, în special pentru a atenua durerea. Spre exemplu, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt utilizate pentru durerile de genunchi cauzate de artrită, bursită și tendinită. În cazuri mai grave, se administrează și injecții intramusculare cu cortizon, un antiinflamator puternic.
Durerile articulare pot scădea foarte mult calitatea vieții unei persoane. Din aceste motive, este esențial ca încă de la primele semne ale acestora, să se apeleze la ajutor de specialitate, avizat. Există probleme articulare care, dacă în stadiul de debut nu creează un disconfort semnificativ, pot evolua în forme clinice extrem de dureroase, greu de gestionat și tratat.