E musai sa stiti despre laptele matern! Ce spun expertii straini?!

Zaharurile din laptele matern ajută la modelarea microbiomului copilului şi protejarea de infecţii – Ce este în laptele matern?

Probabil că toată lumea ştie că laptele matern oferă tot necesarul energetic, vitaminele şi nutrienţii de care au copiii nevoie. De fapt, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă a copiilor în primele 6 luni de viaţă ori de câte ori este posibil. Din păcate există un număr de motive pentru care alăptarea poate fi o provocare şi doar cam un sfert din sugarii americani îndeplinesc această recomandare. Laptele matern are un număr de beneficii pentru sănătate în afară de a asigura o bună nutriţie copilului. Copiii alăptaţi exclusiv au mortalitate infantilă mai mică prin infecţii comune ale copilăriei precum diareea, pneumonia, infecţiile de tract urinar. otitele, enterocolita ulcero-necrotică şi sindromul de moarte subită a sugarului comparativ cu sugarii alimentaţi cu formule. Iar anticorpii din laptele matern ajută copiii să se refacă mai repede după boală. Cercetătorii ştiu că laptele uman conţine două tipuri de proteine, zer şi cazeină, care sunt digerate uşor. De asemenea, conţine proteien complexe printre care lactoferina care inhibă creşterea bacteriilor dependente de fier şi imunoglobulina secretorie IgA care protejează copilul de virusuri şi bacterii patogene. Laptele uman oferă un număr de grăsimi esenţiale care sunt necesare pentru dezvoltarea creierului, absorbţia vitaminelor şi dezvoltarea sistemului nervos. Dar laptele matern mai conţine şi zaharuri complexe numite oligozaharide care au fost mult timp neglijate de comunitatea ştiinţifică. Câteva studii au arătat că aceste zaharuri sunt hrană pentru bacteriile bune şi nu pentru cele patogene. Dar se pare că e şi mai mult.

După Steven Townsend, The Conversation

Sursa: https://medicalxpress.com/…/2018-05-sugars-mother-baby…/

***În primele șase luni, laptele matern ar trebui să constituie singura alimentație a bebelușului, iar alăptarea ar trebui să dureze minimum un an de zile, conform medicilor neonatologi. 

foto: Facebook