Elevii vor trece (logic) prin triaj epidemiologic inainte de inceperea cursurilor. Unde nu-s medici sau asistente… acesta va fi facut de… parinti!

Dar… nu e absolut firesc, ținând seamă de contextul actual?… Elevii care vor merge în bănci din 8 februarie, atunci când ar trebui să fie redeschise școlile, vor trece în mod obligatoriu printr-un triaj epidemiologic. Da, dar totul trebuie făcut „cu cap”, nu în scenarii… improvizate!

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Andreea Moldovan, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a precizat însă că triajul va fi făcut de medicul școlar, iar acolo unde nu există, se va apela… la părinți și la asistenții comunitari. 

Asta, însă cu implicarea părinților nu știm cât ar putea fi de eficient, mai ales că nu părinții, oricum ar fi, nu pot face o evaluare optimă, obiectivă (n.r. În plus, un medic sau o asistentă, are intuiție; dacă un copil strănută fix atunci că l-a gâdilat fularul sau din cauza diferenței de temperatură afară-hol, cineva avizat poate pune o întrebare potrivită, poate să și dea seama și dacă elevul e, eventual răgușit sau prea… îmbujorat se poate orienta și după alte simptome), ca să nu mai vorbim că se pot naște suspiciuni de orice fel și atunci există riscul unor probleme de altă natură. Mai pe scurt… iată „cum s-arată pricea” cum se spunea, cândva, în popor: acum se vede unul dintre efectele grave ale lipsei acute de personal medical în școli, ale organizării haotice și mai „pe sponci” (cu decizii și restructurări făcute „pe genunchi”), care „hârâie” prin Educație și prin Sănătate de ani mulți…

Cum însă de multe ori, de prea multe ori… preferăm să facem lucrurile… „lăutărește” (adică așa cum cântă unii… „după ureche”, fără partitură!)…