Deși nu toată lumea a auzit de afecțiunea numită endometrioză, statistic, aceasta afectează în jur de 500.000 de femei din România. Acest număr nu este în totalitate corect, deoarece nu s-au efectuat studii recente, iar numărul este format doar din cazuri diagnosticate. Există multe cazuri în care afecțiunea nu a fost diagnosticată corect sau persoanele suspecte de endometrioză nu s-au prezentat la un control pentru a putea primi un diagnostic al bolii.
Din păcate, multe tinere adolescente trăiesc cu impresia că această afecțiune este rar întâlnită, iar durerile asociate menstruației sunt ceva normal. Acest lucru ne crează o imagie greșită asupra răspândirii endometriozei, iar numarul adevărat de persoane afectate este mult mai mare.
Așadar, care este prevalența endometriozei? Cea mai bună presupunere este că este mai răspândită decât se recunoaște în general. Endometrioza afectează sistemul reproducător,dar și alte organe ale corpului. Cu toate acestea, este probabil ca prevalența bolii să fie mai mare decât cea documentată, deoarece adesea nu este recunoscută sau diagnosticată. Acest lucru se datorează faptului că tipurile de endometrioză care sunt frecvent întâlnite sunt cele mai vizibile și ușor de diagnosticat.
Există multe tipuri diferite de endometrioză, ceea ce înseamnă că boala se poate manifesta în multe moduri diferite: endometrioza ovariană, endometrioza profundă, adenomioza.
Cheia pentru diagnosticarea endometriozei este de a afla ce parte a corpului este afectată. Acest lucru se poate face prin efectuarea unui examen fizic și prin efectuarea unei serii de teste imagistice, în special RMN-ul cu protocol de endometrioză. Dacă diagnosticul este confirmat, atunci medicul va recomanda, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta leziunile de endometrioză. Chiar dacă endometrioza este doar suspectată, discutarea posibilității bolii cu medicul tău este întotdeauna o idee bună. Medicul Dr. Traian Irimia o să-ți poată recomanda un tratament potrivit pentru nevoile tale.
Endometrioza este o afecțiune foarte frecventă care se poate localiza pe orice organ al corpului și poate fi o afecțiune medicală foarte frustrantă și dificilă de tratat. Endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femei, ceea ce o face una dintre cele mai frecvente probleme ginecologice. Problema cheie a endometriozei este că este dificil de diagnosticat. O afecțiune care afectează în mod obișnuit organele de reproducere poate fi ușor diagnosticată greșit ca fiind un sindrom de colon iritabil. De fapt, endometrioza este o cauză frecventă a așa-numitului „sindrom de durere pelvină”. De aceea se recomandă consultul specializat oferit de o clinică specializată în astfel de proceduri.
Endometrioza este o boală care afectează sistemul reproducător feminin. Aceasta poate cauza dureri pelviene, infertilitate și chiar complicații medicale grave. Cu toate acestea, în ciuda efectelor sale răspândite, endometrioza nu este fatală. De fapt, majoritatea cazurilor pot fi gestionate eficient cu o combinație de intervenții chirurgicale și medicamente.
Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt:
- dureri menstruale (dismenoree) și crampe – pot începe înainte de menstruație și pot persista timp de câteva zile în timpul menstruației;
- dureri lombare și abdominale în timpul menstruației;
- dureri în timpul actului sexual;
- dureri la defecație sau urinare;
- oboseală;
- constipație;
- greață;
- infertilitate.
Multe cazuri de endometrioză pot fi gestionate cu succes prin intervenție chirurgicală, cu condiția ca aceasta să fie realizată de către un specialist. În unele cazuri, leziunile pot fi îndepărtate chirurgical, iar femeia își poate relua în cele din urmă o viață normală. Nu există un singur test care să stabilească un diagnostic și există situații în care diagnosticul final este pus chiar și la 7-12 ani de la apariția primelor simptome. Cu toate acestea, diagnosticul corect de endometrioză poate fi pus destul de simplu, după un consult amănunțit.
Dacă ești îngrijorată de simptomele tale și dorești să vezi dacă suferi de endometrioză, nu ezita să vorbești cu un specialist. Împreună, puteți contura un plan de tratament potrivit pentru tine.