Eveniment: Premiile Medicinei Militare din Romania – 190 de ani de excelenta in medicina militara

Luni, 13 septembrie a.c., la Sala de marmură a Cercului Militar Naţional a avut loc ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale a Spitalului Militar Central și Gala premiilor de excelență în medicina militară.La eveniment au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului României, ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale, precum şi membri marcanţi ai mediului academic din România.

În acest cadru festiv, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” şi-a onorat creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii prin conferirea Premiului General Profesor dr. Carol Davila pentru contribuţia de excelenţă în medicina militară a fost acordat domnului General maior medic (r.) Prof. univ. dr. Dan MISCHIANU pentru preocupările sale ştiinţifice care au ridicat nivelul de diagnostic şi tratament în patologia urologică, pentru inovații și implicarea în menținerea prestigiului școlii românești de medicină.

A continuat activitatea de învățământ clinic și de îngrijire a bolnavilor a Prof. Univ. Dr. Mihai N. Bînă – inițiatorul (1994) Secției Clinice de Urologie din cadrul Institutului Medico-Militar și, în anul 2005, a integrat această Clinică în cadrul Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Demn de știut, Clinica de Urologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” are drept sarcini nu numai diagnosticul și tratamentul pacieniților de profil dar și învățământul studenților mediciniști (licență), pregătirea postuniversitară a masteranzilor și a rezidenților în specialitatea de urologie, conducerea știinifică a tezelor de doctorat și activitatea științifică în acest domeniu.

Între anii 2006-2018 a condus și au fost susținute 23 de lucrări de licență ale studenților mediciniști, a participat la finalizarea și susținerea a șase teze de doctorat, un număr de alți 14 studenți doctoranzi în medicină având tezele în elaborare. Are preocupări privind invenițiile și inovațiile în domeniu. Autor şi coautor a peste 400 de articole în reviste româneşti şi străine; autor şi coautor a 31 de cărţi şi tratate. A introdus tehnici și procedee noi în chirurgia urologică, a efectuat o serie de cercetări științifice – clinice și experimentale.În anul 2015 câștigă premiul „Eugen Proca” categoria Științe Medicale pentru monografia „Cancerul de prostată local avansat și metastazat”, sub auspiciile Academiei Oamenilor de Știință din România. Membru în Consilii știinţifice sau editoriale – Journal of Medicine and Life, Medicina Modernă, Specialities, editor șef al Revistei de Medicină Militară.

Din 2016 este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România.În 2019 a devenit membru titular al aceleași academii.

În prezent este vicepreședinte al Secției de Medicină.

Premii și distincții

1. Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler (2010)

2. Ordinul Meritul Sanitar în grad de Ofiţer (2004)

3. Emblema de Merit Ştiinţa Militară clasa I (2008)

4. Emblema de Onoare a Medicinii Militare (2012)

5. Semnul Onorific „În serviciul Armatei” pentru ofițeri

6. Certificat „Fiu al Calafatului” cu ocazia Zilelor Municipiului Calafat ediţia a XVIII-a

7. Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Calafat

8. Diploma Journal of Medicine and Life pentru activitatea științifică

9. Laureat al Premiului de Excelență – Trofeul de Cristal al săptămânalului Viața Medicală – ediția a-III-a,2011

Premiul „General Profesor dr. Athanase Demosthen”, pentru întreaga activitate, în domeniul specialități chirurgicale i-a revenit domnului General de brigadă medic (rez.) Conferențiar universitar dr. Ionel CÂMPEANU pentru fondarea primului Departament de Chirurgie Hepatică în Armata Română şi al doilea din ţară (după Fundeni). Pentru demersul său revoluționar de a pune bazele chirurgiei hepatice și a celei hepato‑bilio‑pancreatică și, mai ales, pentru faptul că a constituit o echipă medico-militară de profesioniști, specializați la clinici de prestigiu din străinătate. În anul 2001, a efectuat, în premieră națională, criodistrucția tumorilor hepatice, Secția Chirurgie I fiind singurul Serviciu din Europa de Sud Est care beneficia de aparatura necesară. Cu peste 100 de lucrări publicate ṣi comunicate în ţară şi străinătate; 10 filme medicale, autor al primei monografii autohtone “Herniile inghinale şi femurale. Anatomie chirurgicală, Clinică, Tratament” – 1991, deținător al brevetului de inventator Depărtător autostatic abdominal; medaliat cu Premiul Academiei Române pentru “Rezecţiile hepatice extraglissoniene” (2017), Generalul de brigadă medic (rez.) Conferențiar universitar dr. Ionel Câmpeanu este unul dintre reperele profesionale și morale ale noilor generații de medici chirurgi din Spitalul Militar Central.

Premiul „General Profesor dr. Zaharia PETRESCU, pentru întreaga activitate în domeniul specialități medicale” a fost acordat domnului General de brigadă medic (rez.) dr. Eugen BOBULESCU pentru înființarea primului Laborator de Endoscopie Digestivă din MApN, loc în care au fost realizate în premieră națională, retunelizări de tumori digestive cu Laser esofagiene și rectale, echoendoscopii digestive și colangioscopii transendoscopice, primele endoscopii digestive superioare și colonoscopii, în scop diagnostic și terapeutic, primele colangio-pancreatografii-retrograde endoscopice (ERCP-uri) din Armată etc. Generalul de brigadă medic (rez.) dr. Eugen Bobulescu a pus bazele cercetării ştiinţifice în domeniul gastro-enterologiei şi a specializărilor personalului medical la clinicile de specialitate din spitalele militare române.

Foto – Col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

sursă informații: Biroul Informare şi Relaţii Publice al SUUMC.