FAIN ASA: SCJU Sibiu- in randul spitalelor care desfasoara activitati complexe de implant de dispozitive cardiace

În perioada 17-18 noiembrie 2022, SCJU Sibiu a participat pentru prima dată la Conferința Națională de Aritmologie (ARCA) care s-a desfășurat la București. Echipa spitalului, coordonată de Dr. Bitea Cornel – Ioan, a fost reprezentată la eveniment de către Dr. Catrina Bianca, medic specialist cardiolog, cu supraspecializare în stimulatoare si defibrilatoare cardiace.

În cadrul manifestării științifice, Dr. Catrina Bianca a prezentat activitatea de aritmologie – electrofiziologie desfășurată în cadrul laboratorului spitalului județean și a discutat despre noile tehnici de implant utilizate. Astfel, SCJU Sibiu se aliniază în rândul spitalelor care desfășoară activități complexe de implant de dispozitive cardiace, obținând recunoaștere la nivel național  pentru activitatea prestată.

Demn de laut în seamă în contextul dat, Laboratorul de Angiografie si Cateterism Cardiac al SCJU Sibiu a obținut anul acesta, în completarea programului de cardiostimulatoare, programele naționale pentru defibrilatoare și resincronizatoare cardiace, astfel încât actualmente în cadrul celei mai importante unități sanitare din județ se pot implanta toate tipurile de dispozitive cardiace: stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare.

De aceste servicii pot beneficia pacienții asigurați, care sunt diagnosticați cu bradicardii severe, insuficiență cardiacă însoțită de bloc de ramură, cei cu tahicardii ventriculare sau aritmii amenințătoare de  viață. Aceștia trebuie sa fie evaluați inițial de un medic cardiolog cu pregătire în aceste domenii și ulterior redirecționați către serviciul de cardiologie intervențională/aritmologie. Pacienții trebuie să fie internați în cadrul secțiilor de cardiologie”, explică Dr. Catrina Bianca.

Trebuie avut în vedere, totodată, și faptul că, suplimentar activității de implant al dispozitivelor cardiace, tot în cardul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac se efectuează coronografii si angioplastii coronariene complexe și, în acest sens, facem demersuri pentru accesarea programelor naționale de dilatare percutană (implant de stenturi) si pentru programul de infarct miocardic acut.

Procedurile sunt gratuite pentru pacienții augurați, fie prin decontare de către Casa de Sănătate (dispozitive cardiace) sau asigurate din bugetul alocat de SCJU Sibiu (implant de stenturi).

Activitatea desfășurată în cadrul laboratorului, în interesul direct al pacientului, devine din ce în ce mai complexă iar numărul celor care se adresează serviciului e în creștere. Încercăm permanent să extindem gama de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, astfel încât sibienii să beneficieze de proceduri complexe la nivel local”, a declarat Dr. Bitea Cornel – Ioan, coordonatorul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac.

Date suplimentare:

  • Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac al SCJU Sibiu funcționează pe lângă secția de Cardiologie a SCJU Sibiu; 
  • în cadrul laboratorului își desfășoară activitatea 3 medici și 6 asistenți;
  • de serviciile laboratorului pot beneficia: pacienții internați în cadrul secției Cardiologie și pacienții ajunși în Unitatea de primiri Urgențe;
  • programul de lucru al laboratorului este le luni până vineri, între orele 08-16.00.