Farmacistii au iesit in strada! Aflati acum motivele protestului!

Farmaciștii, azi, în stradă la București. Sunt veniți din toat țară, chiar și din mediul rural, unde sunt probleme și disfuncțiuni grave în sistem.

Farmaciștii vor să atragă atenţia asupra sistemului farmaceutic, „care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi” din cauza inacţiunii din partea celor cu putere de decizie, după cum susțin protestatarii.

Grupul de Iniţiativă a Farmaciştilor din România, unul dintre organizatorii protestului, spune că în alte state europene, farmacistul deţine un rol cheie în sistemul de sănătate şi are atribuţii care îi pun în valoare pregătirea, obținută în cei cinci ani de facultate.

Conform protestatarilor, în ultimii ani, nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, casele de asigurări de sănătate întârzie decontarea medi camentelor eliberate compensat sau gratuit, măsurile fiscale pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmaciștii nu primesc salarii adecvate pregătirii lor.

Grupul de iniţiativă care susţine protestul farmaciştilor reclamă modul în care acest domeniu este tratat de către autorităţi, arătând că, în timp ce în statele europene, farmacistul deţine „un rol cheie în sistemul de sănătate şi a primit atribuţii care să valorifice pregătirea sa”, fiind „cel mai accesibil profesionist din sănătate”, în România „deciziile care au fost luate de-a lungul timpului privind sfera farmaceutică nu au avut în prim-plan farmacistul şi nici rolul acestuia în sănătatea pacienţilor”.

„Pare că farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie. Domeniul farmaceutic este perceput ca un domeniu prosper, puternic economic, însă lucrurile nu stau deloc aşa în practică. În ultimii ani, nu a fost luată nicio măsură de sprijinirea acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, medicamentele eliberate compensat sau gratuit pacienţilor întârzie să fie decontate de către casele de asigurări de sănătate, măsurile fiscale decise pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmacistul nu beneficiază de remunerarea adecvată pregătirii sale”, se arată într-un comunicat oficial.

Protestatarii solicită de asemenea „transformarea farmaciei din societate comercială în unitate prestatoare de servicii farmaceutice”, „reconsiderarea normativelor de personal pentru specialităţile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul public – farmacist clinician pe secţiile spitalului; – farmacistul specializat în analize medico-farmaceutice în laboratorul de analize medicale; – farmacistul de farmacie generală în farmacia spitalului.

Solicitări importante:

1. Plata rețetelor compensate și gratuite la timp.

2. Creșterea adaosurilor  comerciale pentru a fi sustenabile farmaciile independente.

3. Farmacistul oferă servicii care sunt nerecunoscute și neplătite  de stat

4. Limitarea publicității pentru medicamente.

Vor decență, vor să le fie respectate drepturile, să le fie respectată munca… munca aceea care, în fapt, completează actul medical..