Gonartroza, numită și artroza genunchiului, este o afecțiune cauzată de uzura progresivă a cartilajului din articulația genunchiului. Deteriorarea cartilajului, cauzată de artroză, reduce stabilitatea genunchiului și poate provoca dureri severe și mișcare restricționată. Citește mai departe pentru a afla care sunt factorii care pot favoriza această problemă de sănătate, dar și ce opțiuni de tratament există.
Simptomele gonartrozei
Unii pacienți care suferă de gonartroză pot să aibă nevoie, dacă situația se agravează, chiar și de o proteza de genunchi. Aceasta înlocuiește cartilajul deteriorat, însă reprezintă o ultimă variantă de tratament, de obicei atunci când pacientul nu ia măsuri la timp. Pentru a conștientiza cât mai repede problema cu care te confrunți trebuie să poți identifica primele semne ale afecțiunii.
Printre simptomele gonartrozei se numără:
- dureri sau disconfort pe teren accidentat sau pe scări;
- disconfort când transporți greutăți;
- durere după perioade lungi de repaus;
- sensibilitate la vreme rece și umedă;
- zgomote articulare.
Factori de risc pentru gonartroză
De asemenea, trebuie să cunoști factorii care pot favoriza dezvoltarea gonartrozei, cum ar fi:
- excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de gonartroză din cauza presiunii aplicate asupra genunchilor;
- practicarea sporturilor de performanță (sporturi de contact, fotbal, rugby);
- îndepărtarea meniscului (parțial sau total);
- deformarea genunchiului;
- tulburări metabolice (dezechilibre hormonale);
- leziuni la genunchi (fracturi, fisuri, ligamente rupte sau menisc);
- boli inflamatorii (reumatism, artrită);
- suprasolicitare fizică (în special la sportivi – gimnaști, fotbaliști);
- tulburări endocrine;
- anomalii genetice ale structurii țesuturilor;
- factori de vârstă.
Este important să ai un stil de viață cât mai echilibrat și să îți menții sănătatea organismului. Obezitatea este un factor de risc comun pentru gonartroză, dar și pentru alte boli care pot să apară. O alimentație adecvată și un stil de viață sănătos te vor ajuta să previi afecțiunile de orice tip.
Metode pentru tratarea gonartrozei
După diagnosticarea gonartrozei, medicul specialist va recomanda tratamentul potrivit, în funcție de stadiul bolii și de cauzele identificate. Obiectivele tratamentului includ ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcționării.
Tratamentul medicamentos pentru gonartroză va ameliora durerile articulare și inflamația. Pastilele nu vor vindeca articulația bolnavă, dar vor îmbunătăți calitatea vieții pacientului. De cealaltă parte, dacă tratamentul medicamentos nu aduce rezultatele dorite, este necesară intervenția chirurgicală. Aceasta este o metodă radicală, dar restabilește mobilitatea articulațiilor. Este o metodă sigură și indicată în gonartroza avansată, dar este recomandată doar pacienților la care alte tipuri de tratament au eșuat sau sunt contraindicate.
O altă metodă pentru a trata gonartroza o reprezintă tratamentul celular regenerativ sau infiltrațiile cu acid hialuronic. Nu în ultimul rând, kinetoterapia în gonartroză este o componentă importantă a tratamentului și nu trebuie neglijată. Apelează la medic și vei reuși să treci cu bine și peste această provocare.
(P)