Intervenția de histerectomie laparoscopică este o operație a cărei necesitate survine în momentul în care te confrunți cu diverse afecțiuni ale uterului. Este indicată în momentul în care nu se mai poate face nimic pentru a estompa durerile sau senzațiile de disconfort cauzate de fibroame, adenomioză sau neoplazii.
Histerectomia presupune în termeni cât mai simpli extirparea uterului. În funcție de gradul afecțiunii cu care se confruntă pacienta există mai multe tipuri de histerectomii:
- Simplă – Doar uterul este scos, fără a fi afectate ovarele.
- Parțială – Este îndepărtată doar partea superioară a uterului.
- Totală – Uterul și colul uterin sunt eliminate. De asemenea, în unele cazuri ovarele și trompele uterine sunt și ele extirpate.
- Totalizată – Indicată în cazul în care sunt identificate tumori de mari dimensiuni.
- Radicală – Presupune scoaterea uterului, a colului uterin, cât și eliminarea mucoasei cervixului și a părții superioare a vaginului. Astfel de etape sunt derulate în cazul în care pacienta este diagnosticată cu cancer.
De asemenea, există mai multe căi prin care se poate realiza o asemenea procedură: abdominală, vaginală, robotică sau laparoscopică. Cea din urmă este cea mai apreciată opțiune, tocmai pentru că este o alternativă minim invazivă. Spre deosebire de varianta abdominală, etapele de tratament se derulează astfel:
- Cu 12 ore înainte de intervenție nu e recomandat să consumi lichide și alimente. În funcție de rezultatul analizelor se va opri și administrarea de diverse tratamente medicamentoase. Este indicat de asemenea ca igiena zonei intime să fie realizată corespunzător, tocmai pentru a stopa riscul infecțiilor.
- Se folosește un echipament endoscopic ușor de manevrat care prezintă un telescop și un tub cu diametru de aproximativ 10 milimetri. Pentru a căpăta o imagine cât mai complexă asupra situației, un medic ginecolog va conecta tubul la o cameră video și o sursă de lumină.
- Mai apoi, se îndepărtează pericolul apărut la nivelul uterului cu rapiditate și fără a cauza dureri insuportabile. Pacienta se va afla sub anestezie generală, tocmai pentru a nu resimți niciun fel de disconfort în timpul procedurii. Într-o primă fază, în zona ombilicală se realizează o incizie de aproximativ un centimetru. Apoi, medicul realizează două sau trei incizii în zona pelvină.
Histerectomie Laparoscopică – Ce presupune recuperarea?
Imediat după intervenția de histerectomie laparoscopică poți resimți senzații de amețeală, greață sau dezorientare, care se vor estompa cu rapiditate. Ele sunt simptomele specifice anesteziei.
Mai apoi, în primele zile după operație e foarte posibil să te confrunți cu durere sau disconfort în zonele în care au fost realizate inciziile. De asemenea, este foarte posibil să apară senzații de balonare, crampe abdominale sau rareori durere în umăr. Astfel de stări pot dura 1-2 zile.
Efortul fizic intens și contactul sexual sunt contraindicate în primele patru săptămâni după histerectomie. Însă, spre deosebire de celelalte tipuri de intervenții, histerectomia laparoscopică permite derularea de activități fizice ușoare.
Evident, în perioada dedicată recuperării vizita periodică în cabinetul medicului ginecolog este mai mult decât necesară. Este recomandat, de asemenea să:
- Asculți cu atenție sfaturile primite din partea specialiștilor și să anunți imediat cum apar simptome neobișnuite. Astfel, vei elimina din start posibilitatea dezvoltării unor complicații sau infecții.
- Îți acorzi câteva zile de relaxare totală. Chiar dacă poți derula activități fizice de intensitate ușoară nu înseamnă că poți merge la sala de fitness în prima zi de la operație. E ideal așadar să îți iei câteva momente de repaus complet, în care să te bucuri așa cum se cuvine de liniște.
- Realizezi controale regulate, chiar și după terminarea perioadei de recuperare. Prevenția este cea mai indicată alternativă de eliminare a pericolelor care pot apărea în zona uterului. Adoptă o atitudine responsabilă și vino măcar o dată pe an pentru un control de rutină. Asigură-te de asemenea că ai ales cabinetul potrivit nevoilor tale.
Histerectomie Laparoscopică – Avantaje și efecte pe termen lung
Dacă încă nu te-ai convins de funcționalitatea intervenției de histerectomie laparoscopică, iată principalele avantaje pe care le oferă:
● Perioada de recuperare nu implică etape sau activități complexe;
● Nu va fi nevoie de administrarea de medicamente contra durerii;
● Nu prezintă un risc ridicat de apariție a infecțiilor;
● Vei putea fi externată rapid din spital, chiar după primele zile după intervenție;
● Reluarea activității fizice nu va reprezenta o problemă greu de gestionat;
● Scade riscul de formare de aderențe postoperatorii;
● Scade semnificativ riscul de accidente tromboembolice;
● Nu te vei confrunta cu probleme estetice, cicatricile vor dispărea în cel
mai scurt timp.
Chiar dacă beneficiile de care te vei bucura sunt numeroase, fiecare intervenție are și efecte secundare. Tocmai de aceea, e important să soliciți ajutor specializat și să ceri personalului medical toate informațiile de care ai nevoie.
Printre principalele efecte pe care le vei resimți dacă optezi pentru o asemenea operație se numără:
- Apariția menopauzei – Se va instala imediat după histerectomia totală sau în perioada care urmează. Simptomele specifice pe care le vei resimți sunt bufeuri, stări de anxietate, tristețe, iritabilitate, dificultăți de concentrare, tulburări de somn sau migrene. Nu îți face griji, însă. Există diverse tratamente pe care le poți adopta pentru a reduce efectele negative ale menopauzei.
- Viața sexuală va fi afectată – Îți vei putea relua activitatea sexuală abia după aproximativ patru săptămâni de la intervenție. Într-o asemenea perioadă cicatricile se vor vindeca în totalitate. Însă, este foarte posibil ca apetitul sexual să fie afectat. Totuși, e important să comunici deschis cu partenerul și să nu te demoralizezi. Viața sexuală nu se va opri brusc după intervenție, ci doar va suferi mici schimbări, care pot fi rezolvate cu răbdare și implicare din partea ambilor parteneri.
- Dezechilibre emoționale – Majoritatea femeilor asociază operația de histerectomie laparoscopică cu pierderea feminității. Nimic mai fals. Însă, pentru a reduce impactul emoțional e indicat să discuți cu un psiholog sau cu alte femei care au trecut printr-o asemenea operație.
Histerectomia laparoscopică reprezintă așadar o intervenție minim invazivă, utilizată pentru a îndepărta diverse probleme ale aparatului genital. Etapele de tratament se vor derula sub anestezie generală. Tocmai de aceea nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește durerea sau disconfortul din timpul operației. De asemenea, perioada de recuperare va trece rapid, însă e recomandat să urmezi cu atenție sfaturile primite din partea specialiștilor.
Adoptă o atitudine responsabilă și bucură-te de rezultatele dorite!
Meta: Intervenția de histerectomie laparoscopică este o operație minim invazivă, utilizată pentru a elimina diverse afecțiuni ale uterului.
Content score: 85