Iată ce trebuie să știi despre BOTOX! – partea I

Ce este Botoxul?

Botoxul este un medicament injectabil obținut din toxina botulinică de tip A. Această toxină este produsă de bacteria Clostridium botulinum. Deși aceasta este aceeași toxină care provoacă botulismul (o boală care poate pune viața în pericol și apare în urma unei intoxicații alimentare) efectele acesteia variază în funcție de cantitatea și tipul de expunere.  Botoxul este injectat doar în doze mici, direcționate.

Când este injectat, botoxul blochează semnale de la nervi la mușchi. Acest lucru împiedică contractarea mușchilor vizați, ceea ce poate ameliora anumite afecțiuni musculare și poate îmbunătăți aspectul ridurilor fine.

Este botoxul sigur?

Deși toxina botulinică pune în pericol viața, dozele mici (precum cele utilizate în injectarea botoxului) sunt considerate sigure.

Doar 36 de cazuri de efecte adverse asociate utilizării cosmetice a botoxului au fost raportate Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) în perioada 1989-2003. S-a constatat ulterior că 13 dintre aceste cazuri ar fi avut mai mult de-a face cu o afecțiune preexistentă a pacienților, decât cu medicamentul însuși.

Având în vedere acest lucru, unii cercetători speculează că aplicațiile cosmetice pot avea un risc mai mic decât injecțiile terapeutice cu botox, deoarece dozele sunt de obicei mult mai mici.

Un studiu din 2005 a constatat că efectele adverse prezintă probabilitate mai mare să fie raportate în asociere cu utilizarea terapeutică. Aceste efecte adverse pot fi legate de afecțiunea de bază a pacientului sau pot apărea din cauza dozelor mai mari necesare pentru a trata afecțiunea. Cu toate acestea, riscul general este minim, iar botoxul este considerat în general sigur.

Este indicat ca pacientul să apeleze la un medic dermatolog sau chirurg plastician certificat pentru injecții cu botox. Este mai probabil să prezinți reacții adverse dacă formele injectabile utilizate nu sunt febricate în conformitate cu standardele autorităților competente sau administrate de un medic fără experiență.

Injecțiile cu botox nu sunt indicate gravidelor sau femeilor care alăptează.

Cum este utilizat botoxul?

Botoxul este de obicei utilizat pentru capacitatea sa de a reduce aspectul ridurilor și al liniilor fine. De exemplu, injecțiile cu Botox pot relaxa mușchii care induc ridurile care apar la colțul exterior al ochilor sau ridurile dintre sprâncene.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Baner-NOU-2020-online-patrat-1.jpg

De asemenea, este utilizat pentru a trata afecțiunile musculare subiacente precum migrene cornice, spasme ale gâtului (distonie cervicală), vezica hiperactivă, transpirație excesivă (hiperhidroză) și anumite afecțiuni neurologice.

Care sunt efectele secundare ale botoxului?

Deși injecțiile cu Botox sunt relativ sigure, este posibil să apară efecte secundare minore. Acestea includ durerea, umflarea sau apariția de vânătăi la locul injectării, durere de cap, febră, frisoane.

Unele reacții adverse apar la nivelul zonei de injectare. De exemplu, în cazul injecțiilor din în zona ochilor, poți prezenta: sprâncene asimtrice, ochi uscați sau lacrimare excesivă.

Majoritatea efectelor secundare sunt de obicei temporare și se diminuează de regulă în câteva zile.

Cu toate acestea efectele de la nivelul pleoapelor și asimetria sunt cauzate de efectele neintenționate ale toxinei asupra mușchilor care înconjoară zonele țintă ale medicamentului, iar aceste reacții adverse pot dura câteva săptămâni, timp în care încep să se diminueze, pe măsură ce concentrația toxinei scade.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Imagine-titlu-pag-lectii-online.jpg

În cazuri rare, poți dezvolta simptome asemănătoare cu botulismul. Solicită asistență medicală imediat dacă începi să te confrunți cu: dificultate de vorbire, dificultate la inghitire, respiratie dificila, probleme de vedere, pierderea controlului vezicii urinare sau slăbiciune generală.

Mai multe informații despre efectele pe termen lung ale botoxului și utilizările sale cosmetice voi expune în articolele viitoare.

Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.

Informațiile oferite nu substituie tratamentele presrise de medic.

Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!

Te-ar putea interesa și Tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic, Cum poți încetini apariția ridurilor și Alungește-ți genele cu bimatoprost.

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Mr-Capital-Highlight.jpg

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Banner-Alice-Piperea-orizontal-alb-1024x236.jpg

Referințe științifice:

Bonaparte JP, et al. (2015). Alterations in the elasticity, pliability, and viscoelastic properties of facial skin after injection of onabotulinum toxin A.

Davis JI, et al. (2010). The effects of BOTOX® injections on emotional experience.

Flynn TC, et al. (2003). Botulinum toxin type B (Myobloc) versus botulinum toxin type A (Botox) frontalis study: Rate of onset and radius of diffusion.

Myobloc (rimabotulinumtoxinB injection). (2009).