IGAV a primit azi 3 elicoptere pentru situatii de extrema urgenta

Inspectoratul General de Aviație al MAI a recepționat trei elicoptere, destinate gestionării situațiilor de urgență, achiziționate în baza proiectului VIZIUNE 2020

Astăzi, 4 martie, la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. s-a desfășurat activitatea de recepție a primelor trei dintre cele șase elicoptere H135, cu următoarele trei livrări programate până la mijlocul anului 2021.

Potrivit autorităților, aeroanvele au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor – Obiectivul specific 5.2 Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, în care Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de beneficiar. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are alocat un buget de 213.251.008,32 EUR, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat. Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de achiziționarea celor 6 elicoptere H135 și a 6 elicoptere medii/grele variante naval, respectiv uscat.

La sfârșitul lunii iulie 2019 a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum și servicii de suport asociate operațiunilor medicale aeriene și misiunilor de căutare și salvare (SAR) în țară. Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la șase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.

La evenimentul organizat la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au participat Lucian Nicolae Bode, ministru al Afacerilor Interne, Excelența Sa, Laurence Auer, ambasador al Franței în România, Excelența Sa, Cord Meier-Klodt, ambasador al Germaniei în România, Marius-Mihai Vasiliu, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, general-maior Dan-Paul Iamandi, inspector general al I.G.S.U., precum și reprezentați din cadrul Airbus Helicopters România.