Copiii învață cel mai bine prin puterea exemplului. Dacă vrei ca cel mic să aibă o igienă dentară corectă, ar fi bine să îi arăți tu ce înseamnă asta, de la spălatul pe dinți, la folosirea aței dentare și a apei de gură și până la vizitele regulate la stomatolog. În acest fel vei crește un copil cu o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos, un copil care nu cunoaște sentimentul de ”frică față de dentist”. Iată cum arată o igienă dentară corectă și completă atât în rândul copiilor, cât și a adulților!
Periajul zilnic încă de la ieșirea primului dințișor
Odată cu erupția primul dinte, trebuie să înceapă și periajul zilnic. În cazul bebelușilor este important să acorzi o atenție deosebită pastei de dinți folosite. Deși mulți părinți se feresc de pasta de dinți cu fluor, ar trebui să știi că nu fluorul în sine este nociv pentru copii, mai ales că nu ingerează o cantitate mare în momentul periajului. Fluorul previne apariția procesului de demineralizare dinti și a cariilor în cazul dinților de lapte. Dacă în rândul adulților, un periaj corect durează 2-3 minute, în cazul copiilor, acesta poate dura și 10 minute. La început, copilul va face multe greșeli în periaj, iar rolul tău este să îl ajuți și să îi arăți cum se face corect. Cumpără două periuțe de dinți, lasă-l pe cel mic să descopere periajul cu una dintre ele în timp ce tu faci retușurile și cureți locurile greu accesibile cu cea de-a doua. Treptat, vei vedea că cel mic va începe să își perieze dinții corect și nu va mai avea nevoie de ajutorul tău.
Folosirea apei de gură și a aței dentare, după vârsta de 5-6 ani
O altă regulă importantă de igienă orală este folosirea aței dentare și a apei de gură cel puțin o dată pe zi pentru curățarea resturilor alimentare dintre dinți și reducerea bacteriilor din cavitatea bucală. Adulții mai pot folosi periuțele interdentare și dușul bucal, la recomandarea medicului. Un astfel de obicei te ajută să previi apariția cariilor, iar dacă îl practici în fața copilului, acesta îl va prelua la un moment dat. Se recomandă folosirea aței dentare și a apei de gură în cazul copiilor după vârsta de 5-6 ani.
Vizitele periodice la medicul stomatolog
Controlul periodic, o dată la 6 luni, este indicat atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Majoritatea medicilor stomatologi și asociațiile de profil recomandă ca prima vizită a copilului la o clinica stomatologică trebuie să fie în jurul vârstei de un an. În acest fel, copilul se obișnuiește cu mediul și începe să pună bazele unui stil de viață bazat pe prevenție, iar medicul poate monitoriza evoluția dinților.
O igienă dentară corectă integrată în ritualul zilnic încă de la o vârstă fragedă ajută la transformarea treptată a copilului într-un adult ce are grijă de dinții săi și merge la stomatolog înainte ca problemele dentare să îi provoace disconfort. În stomatologie, ca și în alte ramuri ale medicinei, prevenția este cel mai bun tratament.