Perioada de la finalul anului și începutul Noului An este o perioadă de Sărbătoare în care obișnuim să ne înfruptăm din cele mai delicioase meniuri alături de cei dragi.
Însă, dacă dorim să avem parte de o sănătate optimă a inimii noastre și a întregului organism trebuie să ținem cont de faptul că dieta are un impact major asupra sănătății inimii dar și a întregului nostru organism.
Bolile de inimă sunt în topul cauzelor de deces la nivel mondial dar și în România, iar cauzele apariției bolilor de inimă sunt multiple și depind atât de stilul de viață personal cât și de istoricul familial.
Acordând o atenție pe termen lung stilului de viață și mai ales dietei vei reuși să previi toate aceste probleme care sunt foarte periculoase pentru sănătatea ta.
Cu toate că dieta nu este singura cauză care poate duce la apariția bolilor de inimă aceasta are un rol important în prevenirea acestora și în menținerea unei inimi sănătoase pe termen lung.
Iată, deci cum îți poate afecta dieta, sănătatea inimii atunci când aceasta nu este una echilibrată și sănătoasă.
Factorii de risc majori ai bolilor de inimă
Bolile de inimă provin în mare parte din îngustarea arterelor care transferă și pompează sânge la nivelul inimii iar atunci când anumite depozite de grăsime se acumulează pe pereții arterelor, spațiul în care sângele se transportă către inimă se îngustează, și de aici se pot forma diferite afecțiuni sau boli care îți pot dăuna arterelor sau inimii.
Unii dintre cei mai cunoscuți factori de risc care duc la apariția bolilor de inimă sunt acei factori care țin de stilul de viață personal, precum dieta, exercițiile fizice, nivelul de stres sau greutatea corporală dar și factorii genetici precum vârsta, genul sau istoricul familial.
Indiferent de simptomele pe care le observi la tine sau la cei dragi, care ar putea semnaliza apariția unui boli de inimă sau a unei afecțiuni apelează la un control imediat într-o clinică la cardiologie din Timisoara pentru a evita orice risc și pentru a primi tratamentul adecvat, în cazul în care este nevoie.
Rolul dietei în prevenirea bolilor de inimă
Mulți dintre factorii de risc ai apariției afecțiunilor sau bolilor de inimă sunt interconectați. Spre exemplu tensiunea arterială sau nivelul colesterolului pot duce la o sănătate precară a arterelor și a inimii tale iar acest lucru poate fi prevenit cu ajutorul dietei.
Nivelul colesterolului
Cu toate că, colesterolul este o grăsime esențială pentru organismul nostru, atunci când acesta este în exces poate duce la blocarea arterelor, fapt care va cauza hipertensiune sau chiar alte afecțiuni ale inimii pe termen lung.
Grăsimile saturate
Aceste grăsimi sunt renumite ca fiind grăsimi ”rele” și au un rol important în sănătatea inimii tale.
Este recomandată scăderea cantității de grăsime din alimentație și înlocuirea acestora cu alimente cu un conținut redus de grăsimi sau inlocuirea acestora cu grăsimi saturate sănătoase.
Sarea
Dacă ai o dietă foarte bogată în sare te poți confrunta cu o hipertensiune arterială ridicată iar aceasta crește foarte mult riscul de boli de inimă dar și de accident vascular cerebral.
Așadar este recomandat să reduci cantitatea de sare din dieta ta dacă vrei să te bucuri de o sănătate optimă ai inimii tale.
Dulciurile
Alte alimente care te supun riscului din acest punct de vedere sunt alimentele foarte dulci, deoarece acestea pot crește riscul de diabet care este în strânsă legătură cu bolile de inimă.
Persoanele care au diabet sunt mult mai predispuse la boli de inimă.
Consumă în schimb o dietă sănătoasă bazată pe legume, fructe, cereale integrale, surse de proteine sănătoase cum ar fi peștele sau fructele de mare, leguminoase precum lintea sau fasolea dar și nuci și semințe.
Redu pe cât posibil consumul de ouă datorită cantității mare de colesterol și consumă brânzeturi, iaurtul sau lapte cu un conținut redus de grăsimi.
Înlocuiește sarea cu ierburi aromate pentru a da gust mâncării și bucură-te de o sănătate bună a inimii tale pe termen lung.
De asemenea, evită consumul de nicotină și alcool pentru ca inima ta să funcționeze în parametrii optimi și nu uita să ai o viață activă din punct de vedere al exercițiilor fizice, deoarece obezitatea este un factor major de risc în bolile și afecțiunile inimii.