Importanta selectarii gustarilor pentru copiii mici

Copiii mici folosesc multă energie pentru a crește și a se juca și stomacul lor mic nu poate ține suficientă mâncare pentru ca să nu le fie foame între mese. Mulți copii mici au nevoie de câte o gustare dimineața și după amiaza. Acestea trebuie însă oferite în așa fel încât să le fie foame copiilor la prânz și la cină. Gustările trebuie să includă alimente sănătoase echilibrate. Copiii se gândesc adesea la gustări ca la un moment în care primesc alimente foarte procesate. Ca părinți, putem evita această capcană servind alimente proaspăt preparate copiilor chiar și la gustare.

Iată câteva sugestii:

– fructe proaspete: mere, banane, piersici, nectarine, pere (fliate subțire pentru siguranță), cireșe, struguri, prune (feliate sau sub formă zdrobită), portocale sau grapefruit sections (tăiate bucărți), căpșuni

– fructe uscate: mere, caise, piersici, pere (tăiate), prune, smochine (tăiate), stafide, afine

– legume: morcovi, fasole verde (bine fierte, bucăți), conopidă sau broccoli fierte, cartofi dulci (copți și feliați), mazăre (piure), spanac sau salată piure, felii sau cuburi mici de avocado

– lactate: brânză (gratinată sau feliată), brânză cottage, iaurt proaspăt sau înghețat, lapte, inclusiv din alte alimente

– pâine și cereale: pâine integrală, tortilla, pita sau baghete din făină integrală tăiate în bucăți mici, biscuiți (graham, integrali), cereale uscate din făină integrală, projituri din orez (la copiii mai mari)

– proteine uscate: pește (ton, somon, sardine, pește alb din conserve), unt de arahide sau alte unturi (fine, întinse în strat subțire pe pâine sau biscuiți din făină integrală), hummus, cuburi de tofu gătite, ouă fierte tare

Gustări care trebuie evitate: bucăți mari din orice alimente nu se oferă copiilor mai mici de 4 ani din cauza riscului de înec. Din acest motiv legumele crude și sunele fructe precum morcovii, merege, cireșele întregi, țelina trebuie tăiate în bucăți mici și/sau gătite.

ATENȚIE: Nucile, alunele, popcornul și cantitățile mari de alimente lipicioase precum untul de arahide prezintă, de asemenea, risc de înec. Trebuie evitate, de asemenea, alimentele foarte procesate pentru că acestea tind să aibă valoare nutrițională redusă și conținut mare de sare și zahăr adăugate.

După Section on Obesity (American Academy of Pediatrics)- preluatde Baby Care Sibiu

Sursa: https://www.healthychildren.org/…/Selecting-Snacks-for…

foto: ziare.com, Facebook