In 22 de judete si in capitala, rata de incidenta cumulata este peste 100/100.000 locuitori. Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta convocate pentru noi masuri/restrictii!

SITUTAȚIA ESTE TOT MAI GRAVĂ! București și 16 județe au vulnerabilitate ridicată legată de epidemia de COVID-19. Potrivit analizelor Institutului Național de Statistică, în alte 17 județe vulnerabilitatea este medie. Mehedinți este singurul județ cu trend descendent al răspândirii virusului, iar Harghita are o rată de infectare de numai 3,55/1000 de locuitori, foarte puțin comparativ cu situațiile din ale județe.

De luat înseamnă ar fi, în mod special, faptul că, în cursul săptămânii trecute, au fost raportate, ATENȚIE, 174 de focare în toată țara. Așa reiese din raportul săptămânal întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică.

În total, în toată țara sunt active, în momentul de față, 276 de focare; din păcate, cele mai multe au izbucnit la centre rezidențiale pentru copii sau vârstnici. Focare sunt și în spitale, instituții publice (inclusiv primării), școli sau cluburi sportive.

Capitala și 16 județe au vulnerabilitate ridicată legată de epidemia de COVID-19. În alte 17 județe vulnerabilitatea este medie. În urmă cu o săptămână, doar șase județe aveau vulnerabilitate ridicată. Concret, o vulnerabilitate ridicată este în județele  Alba, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea și Vâlcea.

DJSU a dispus ca toate Comitetele Județene pentru Situații de Urgență să se reunească obligatoriu în maxim 48 de ore pentru a decide noi măsuri și restricții, deoarece situația este extrem de gravă.

Totodată, Dr Raed Arafat a solicitat tuturor angajatorilor să ia în considerare urgent MUNCA DE ACASĂ.

Rămâne, însă, de văzut, și ce se va întâmpla în cazul instituțiilor de învățământ, mai ales că, deja, până la data de 5 octombrie, 8944 de copii și adolescenți (pacienți cu vârste între 0-19 ani) s-au infectat.

***

Informații de la INSP:
În săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Neamț si Cluj.

  • 30.4% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Sibiu, Bacău și Caraș Severin.
  • În 22 de județe si în Municipiul București se înregistrează o rată de incidenta cumulată peste 100/100.000 locuitori.
  • 1 din 25 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.
  • 81.4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 60.1% din decese au fost la bărbați.