„Început sănătos, viitor plin de speranță” – mesajul Zilei Mondiale a Sănătății în 2025

Ziua Mondială a Sănătății este celebrată anual în data de 7 aprilie, tema transmisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în acest an fiind „Început sănătos, viitor plin de speranță” (Healthy beginnings, hopeful futures).

„Sănătatea cetățenilor este fundamentul oricărei comunități, reprezentând condiția de bază pentru un viitor prosper, plin de speranță pentru noi toți. De aceea, suntem preocupați în permanență să le oferim oamenilor servicii medicale de calitate, pentru a-i ajuta să își mențină o stare de sănătate cât mai bună. Astfel, în ultimii ani am angajat noi medici pentru a întări colectivul medical, iar cu sprijinul Consiliului Județean am dezvoltat infrastructura spitalului și am achiziționat aparatură medicală performantă, în vederea diversificării serviciilor oferite. Și, desigur, nu ne vom opri aici, iar pacienții vor avea parte și în viitor de servicii tot mai variate, care să le acopere toate necesitățile în vederea redobândirii sănătății”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.

Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate la nivel mondial marcate de OMS, împreună cu Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială de combatere a SIDA, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și Ziua Mondială a Hepatitei.

În 1948, OMS a organizat Prima Adunare Mondială a Sănătății. Adunarea a decis să celebreze 7 aprilie a fiecărui an, începând cu anul 1950, ca Ziua Mondială a Sănătății. Ziua Mondială a Sănătății este organizată pentru a marca fondarea OMS și este considerată ca o oportunitate a organizației de a atrage atenția la nivel mondial asupra unui subiect de importanță majoră pentru sănătatea globală în fiecare an. OMS organizează în această zi evenimente internaționale, regionale și locale legate de o anumită temă. Ziua Mondială a Sănătății este recunoscută de diverse guverne și organizații neguvernamentale cu interese în problemele de sănătate publică, care, de asemenea, organizează activități și își evidențiază sprijinul în rapoartele media, cum ar fi Consiliul global de sănătate.