Infiltrațiile la nivelul genunchiului: când sunt recomandate și pentru ce afecțiuni

Infiltrațiile la nivelul genunchiului reprezintă o modalitate eficientă de gestionare a afecțiunilor articulare, cu efecte semnificative în reducerea inflamației și a durerii și implicit în îmbunătățirea calității vieții pacienților. Procedura implică administrarea locală a substanțelor medicamentoase, în țesuturile din jurul articulației. Deoarece vizează în mod direct sursa inflamației și a durerii, infiltrațiile pot contribui la restabilirea funcționalității articulației genunchiului.

Când sunt recomandate infiltrațiile la nivelul genunchiului?

Infiltrațiile la nivelul genunchiului sunt recomandate pacienților cu diverse afecțiuni specifice ale genunchiului, care se confruntă cu simptome recurente și debilitante, cum ar fi dureri persistente, inflamații și restricții în mișcare. De asemenea, se pot recomanda infiltratii genunchi în cazul în care alte metode de tratament, precum medicamentele orale sau fizioterapia, nu au generat rezultatele dorite sau când administrarea medicamentelor prezintă riscuri sau efecte secundare semnificative.

Afecțiuni care pot necesita infiltrații la nivelul genunchiului 

Infiltrațiile la nivelul genunchiului sunt o formă de tratament deosebit de eficientă în contextul unei game largi de afecțiuni, manifestate prin inflamație și durere, precum osteoartrita, artrita reumatoidă, bursita sau leziunile ligamentare.

Osteoartrita

Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită, o afecțiune degenerativă a articulației, caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular și a oaselor, care duce la dureri și disconfort în special în zonele articulațiilor afectate. Infiltrațiile la nivelul genunchiului reprezintă o modalitate eficientă și sigură de a reduce disconfortul asociat cu osteoartrita și de a îmbunătății mobilitatea și capacitatea de mișcare a genunchiului.

Ruptura de ligament încrucișat anterior

Ruptura de ligament incrucisat anterior este o leziune frecventă și potențial debilitantă, adesea rezultată în urma unor mișcări bruște sau schimbări bruște de direcție. Ligamentul încrucișat anterior, responsabil pentru menținerea stabilității articulației genunchiului, poate suferi deteriorări semnificative în urma unor astfel de evenimente, care pot duce la apariția unor simptome neplăcute. Infiltrațiile la nivelul genunchiului pot fi incluse în planul de tratament, pentru reducerea inflamației și a durerii și pentru a facilita procesul de recuperare.

Bursita genunchiului

Bursita la nivelul genunchiului reprezintă o afecțiune caracterizată prin inflamația bursei, o mică pungă umplută cu lichid care acționează ca un amortizor între oase, tendoane și mușchi. Bursita se manifestă prin dureri intense și disconfort, care pot limita mișcarea normală a genunchiului. La fel ca în osteoartritei sau al leziunilor ligamentare, infiltrațiile la nivelul genunchiului pot fi folosite pentru reducerea simptomelor. (P)