Inotul, un sport MINUNAT, pentru toate varstele

Specialiștii spun că înotul este sportul cel mai eficient din punct de vedere al raportului dintre efortul depus și caloriile arse.

Trebuie știut că înotul,un sport ce poate fi înălțat la rang de… artă, ajută mult pentru sănătatea persoanelor cu probleme de circulație sau de coloană vertebrală. Și femeilor însărcinate le este recomandat înotul, deoarece acest sport ajută la îndreptarea mușchilor abdominali și a umerilor, zone foarte solicitate ale trupului unei gravide.

Mișcarea în apă poate reduce și durerile incheieturilor, presiunea ridicată a sângelui și disconfortul asociat cu sarcina. Alte beneficii ale practicării înotului sunt:

  • crește rezistența cardio-pulmonară;
  • stimulează circulația sanguină;
  • contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale stabile;
  • reduce riscul bolilor cardiovasculare;
  • dezvoltă majoritatea grupelor musculare (mai mult de două treimi din întreaga masă musculară);
  • întărește ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni;
  • îmbunătățește postura corporală;
  • dezvoltă flexibilitatea;
  • generează stări de bine, pozitive;
  • ajută la îmbunătățirea stărilor de anxietate și ameliorează simptomele de depresie;
  • relaxează mușchii după stresul unei zile obositoare;
  • stimulează creșterea și dezvoltarea fizică și psihică;
  • îmbunătățește dezvoltarea psihomotorie.

Ajută la creștere și dezvoltare, este un mod de a menține condiția fizică.

Învățarea înotului se împarte în 3 etape.

Inițiere înot

Fie că este vorba despre un copil sau despre un adult, acomodarea și învățarea elementelor de bază în mediul acvatic este foarte delicată. Deși am putea spune că suntem o specie care adoră apa, există la multe persoane acea teamă de apă. Este important instructorul care cunoaște metodele de adaptare la noul mediu și echipamentul folosit. Este un proces lent care necesită mult curaj, efort și răbdare. Centrele de inițiere acceptă în mod normal, copii de la vârsta de 3-4 ani, deoarece cu aceștia se poate lucra mai ușor, iar pentru cei mai mici de 3 ani, este nevoie și de prezența unui tutore.

Inițierea în înot durează aproximativ 4-5 săptămâni, dar depinde și de atitudinea, mobilitatea și condiția la efort al începătorului. După inițiere, care înseamnă în mare parte, acomodarea cu mediul acvatic și învățarea elementelor de bază în acest mediu, urmează procesul de învățare al înotului , perfecționarea. Dacă, după perioada de inițiere, te poți deplasa în apă, atunci ai urmat cu succes această etapă.

Perfecționare înot este etapa mai îndelungată, care pregătește persoana să se deplaseze în apă după un anumit stil.

Craul este stilul cel mai rapid , folosit cel mai adesea.

Bras este o metodă mai simplă, dar mai lentă decât craul.

Perfecționarea presupune învățarea unui stil sau a mai multor stiluri de înot pe o perioadă nedeterminată, deoarece necesită mult timp, răbdare și depinde de fiecare în parte.

Performanță

Este etapa unde cei care s-au perfecționat în tainele înotului, doresc să practice acest sport la nivel profesionist.

ÎNOTUL ÎȚI ANTRENEAZĂ ȘI ORGANELE INTERNE

Nu doar de grupele de mușchi primesc o atenție sporită atunci când înoți. Sistemul cardiovascular este, de asemenea, foarte bine antrenat datorită exercițiilor de înot. Înotul îți face inima și plămânii puternici. Este considerat, de către cercetători, unul dintre factorii care reduc simțitor riscul de deces. În comparație cu persoanele inactive, înotătorii au acest risc de deces prematur redus la aproape jumătate Alte studii au arătat că înotul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la controlul glicemiei.

ESTE FOARTE INDICAT ÎN TRATAMENTUL PERSOANELE CU LEZIUNI, ARTRITE SAU ALTE AFECȚIUNI MEDICALE

Înotul poate fi o opțiune sigură de a face efort fizic pentru persoanele cu:

  1. Artrită
  2. Leziuni
  3. Dizabilități
  4. Alte afecțiuni care, prin natura lor, fac ca exercițiile cu impact fizic ridicat să fie dificile

Înotul poate chiar să te ajute la reducerea unor dureri sau să îți îmbunătățească recuperarea de după o accidentare.

Demn de luat în seamă, un studiu mediacl a evidențiat, de exemplu, că persoanele cu osteoartrită au raportat o reducere semnificativă a durerii și a rigidității articulațiilor si au experimentat o limitare fizică mai mică după angajarea în activități sportive precum înotul și ciclismul.

ÎNOTUL ÎȚI ÎNTĂREȘTE ÎNCREDEREA ÎN TINE ȘI ÎȚI INDUCE O STARE DE SPIRIT EXCELENTĂ

Cercetătorii C. Neville și T. Henwood, de la The University of Queensland (Australia), au condus un studiu și au evaluat un mic grup de persoane (10 femei, 1 bărbat) care sufereau de demență. Ei au văzut o îmbunătățire a dispoziției pacienților după ce aceștia au participat la un program bazat pe exerciții de înot care a durat 12 săptămâni. Autorii studiului subliniază însă că antrenamentele de înot și clasele de grup de tip ‘’gimnastică acvatică’’ nu sunt benefice din punct de vedere psihologic doar pentru persoanele cu demență, ci trebuie încercate de către toată lumea. Potrivit autorilor, practicarea înotului îți imbunătățește starea de spirit și te ajută să trăiești mai mult.

Așadar… înotați, înotați și iar înotați! Vă va fi bine!

Foto: ziare.com, Facebook