Întrebări frecvente despre implanturile dentare: răspunsuri de la specialiști

Implanturile dentare sunt structuri metalice, de obicei fabricate din titan, utilizate pentru a înlocui dinții pierduți. Implanturile sunt inserate chirurgical în osul maxilar sau mandibular și oferă suport pentru coroane dentare, punți sau proteze. Succesul unui implant dentar depinde de selecția corectă a candidaților, de realizarea corectă a procedurii și de îngrijirea postoperatorie. Pentru a crește probabilitatea de succes a procedurii, pacienții care urmează să beneficieze de un tratament implantologic ar trebui să cunoască răspunsul la cele mai comune întrebări despre implanturile dentare.

Cum se desfășoară procedura de inserare a unui implant dentar?

Procedura de inserare a unui implant dentar începe cu o evaluare detaliată a danturii, fiind necesare în acest sens efectuarea unor scanări 3D și a unor radiografii panoramice, pentru a determina starea structurii osoase și sănătatea generală a pacientului. În cazul în care structura osoasă este adecvată, se trece la intervenția chirurgicală propriu-zisă de inserare a implantului în os.

După intervenție, urmează o perioadă de vindecare de câteva luni (între 3 și 6 luni în majoritatea cazurilor), timp în care implantul dentar se integrează în os (prin osteointegrare). După integrarea implantului, se montează componenta protetică pe implant.

Care sunt avantajele implanturilor dentare?

Implanturile dentare, comparativ cu alte metode de înlocuire a dinților pierduți, sunt mai durabile, asigură o funcționalitate superioară (deoarece permit mestecarea eficientă și confortabilă a alimentelor) și previn resorbția osoasă, un fenomen apărut după pierderea dinților, care afectează aspectul feței. Pe lângă avantajele funcționale, implanturile dentare oferă și avantaje estetice majore, deoarece coroanele montate pe implanturi se potrivesc cu restul danturii, oferind astfel un aspect natural.

Cine poate beneficia de un tratament cu implanturi dentare?

Pentru a fi considerat un candidat potrivit pentru implanturi dentare, pacientul trebuie să aibă o sănătate orală și generală bună. Gingiile trebuie să fie sănătoase, iar structura osoasă suficient de puternică pentru a susține implantul. La pacienții cu patologii orale care le afectează structura de susținere a dinților, precum în cazul celor cu parodontoză, se impune întotdeauna efectuarea în prealabil a unui tratament.

În general, pentru rezultate rapide și pentru a putea începe tratamentul ortodontic într-un timp cât mai scurt, se recomandă un tratament laser parodontoza, urmat de o perioadă de monitorizare, pentru a confirma retragerea infecției și a inflamației gingivale.

Care sunt riscurile asociate cu implanturile dentare?

Deși implanturile dentare au o rată de succes foarte ridicată, există anumite riscuri și complicații asociate procedurii. În urma intervenției chirurgicale pot să apară infecții la locul implantului, mai ales dacă igiena orală nu este corespunzătoare. De asemenea, în timpul inserării implantului, există riscul de a afecta nervii sau vasele de sânge din vecinătate. În unele cazuri, implantul poate să nu se integreze corespunzător în os și să necesite îndepărtarea. (P)