Spitalul Militar de Campanie de nivel ROL 2 – COVID 19, la un an de funcționare. Mii de pacienti tratati, aproape 1000 de angajați…
“A trecut un an de când Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” a primit, în contextul creșterii numărului de pacienți infectați cu noul virus SARS-CoV-2, misiunea de a organiza și operaționaliza Spitalul Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19. Provocarea majoră în acest caz a fost timpul scurt avut la dispoziție, o săptămână, și asigurarea unui răspuns rapid, adecvat şi eficient în analizarea și combaterea riscurilor epidemice şi a consecinţelor acestora. Atunci dar şi acum, acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților diagnosticați COVID19 pozitivi a reprezentat o provocare pentru întregul sistem medical, în contextul în care, încă, există puține informații despre acest nou virus și implicit despre conduita terapeutică optimă de urmat.
Responsabilitatea era cu atât mai mare cu cât sprijinul nostru trebuia acordat, în cel mai scurt timp şi cu profesionalism, populaţiei civile, cetăţenilor români, lucru mai puţin obişnuit pentru istoria unui spital de campanie care, este construit pe conceptul medicinei operaţionale și care are scopul asigurării asistenţei medicale de urgenţă pentru teatrele de operaţii, exerciţiile militare sau catastrofele naturale.
În structura iniţială, având ca bază elemente din Formațiunea medicală ROL 2 și corturi, Spitalul Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19 a fost primul spital modular funcțional din țară, dedicat exclusiv tratării pacienților infectați cu noul virus SARS-CoV-2, structura sa organizatorică cuprinzând, la început, trei secții dedicate cazurilor ușoare și medii (Secția ATI-COVID 19, Secția Boli Infecțioase-COVID19 și Secția UPU-COVID19) dar și două zone de investigaţii paraclinice, respectiv laboratorul de imagistică medicală şi cel de analize, precum şi un punct farmaceutic.
Faza de funcționare și exploatare a spitalului a început, concret, în data de 17.04.2020, moment în care am început să primim pacienți infectați cu SARS-CoV-2, cu diferite grade de gravitate și în diferite stadii de dezvoltare a bolii.
La nivelul campusului medical au fost implementate soluții de telemedicină, în sensul că sunt realizate sistemele de interconectare ale secţiilor şi compartimentelor spitalului ROL-2, prin intermediul unei reţele informatice, atât între ele, cât şi cu punctul de comandă şi cu reţeaua informatică a S.U.U.M.C., astfel încât atât pacientul, cât și echipa medicală să beneficieze de un grad maxim de confort și siguranță.
În operaționalizarea Spitalului Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19 a fost implicat personal medical și sanitar-auxiliar din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, acesta fiind organizat în nuclee specifice celor trei secții, asigurându-se, astfel, un act medical de calitate pentru fluxul mare de pacienți tratați în această facilitate. Astfel, s-a înregistrat o rată de vindecare a pacienților bună sau foarte bună, în condițiile unui număr mediu de zile de spitalizare relativ mic per pacient.
În anul care s-a scurs de la deschiderea spitalului, am trecut prin etape diverse, care au presupus ca repere principale, de interes pentru cei care ne citesc, deschiderea Secței ATI în clădirea Institutului Ana Aslan și, în perioada verii, atunci când numărul de cazuri de COVID 19 a scăzut, înlocuirea corturilor cu containere.
Secția ATI ROL 2, deschisă la data de 30.04.2020, a fost reconfigurată și renovată, conform standardelor naționale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secția, care dispune de 23 de paturi, reprezintă 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București, iar fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive, aparatură medicală care a fost pusă la dispoziție de către Spitalul Militar Central.
Activitatea medicală în această Secție se desfășoară pe foarte multe paliere și direcții, nu rezidă doar în tratamentul insuficienței respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate, unele preexistente episodului acut și care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2.
Datorită colaborării și cooperării echipelor medicale aproape toți pacienții internați în Secția ATI ROL 2 COVID 19 au beneficiat de manevre și proceduri medicale minim invazive de tip bronhoscopie diagnostică și terapeutică, endoscopie digestivă superioară diagnostică și terapeutică, tehnici de dializă renală etc., toate acestea realizându-se cu aparatura medicală de înaltă performanță, aparatură pusă la dispoziție de către Spitalul Militar Central.
Am avut cazuri în care pacienții au fost transferați, în regim de urgență, către Spitalul Militar, în vederea realizării intervenției chirurgicale salvatoare, ulterior aceștia revenind în campusul militar ROL 2 Aslan, pentru continuarea tratamentului medical și supraveghere postoperatorie.
În ceea ce privește lucrările de modernizare și extindere a capacității de tratament a Spitalulului Militar ROL 2, acestea s-au finalizat la data de 1 august 2020, dată la care ne-am reluat internările. În noua configurație, prin reproiectarea circuitelor și executarea unor ample lucrări de reamenajare a amplasamentului și refacere a infrastructurii de utilități au fost asigurate în total un număr de 167 de paturi, distribuite între Secția ATI (pentru pacienții aflați în stare gravă sau critic), Secția Boli infecțioase (unități de cazare la containere și corturi pentru pacienții cu forme medii și ușoare de boală) și Zona tampon (pentru izolarea pacienților aflați în așteptarea rezultatelor testelor COVID-19).
Lucrările au fost executate în perioada 24 iulie – 1 august, sub coordonarea Statului Major al Apărării, de specialiști ai Statului Major al Forțelor Terestre, Direcției Medicale, Spitalului Universitar de Urgență Militar Central și Direcției Domenii și Infrastructuri.
La acest moment, toate unitățile de cazare a pacienților Secției Boli Infecțioase sunt dispuse la containere. Pentru acestea s-a construit o instalație de distribuție a oxigenului medicinal prevăzută cu 60 de prize de oxigen conectate la un stocator de oxigen de mare capacitate. De asemenea, pentru Secția ATI s-a îmbunătățit instalația de distribuție a oxigenului și s-a montat un stocator de oxigen de mare capacitate.
Privind din perspectiva istorică a profesiei de medic militar și a moștenirii primite de la mentorii noștri, se poate spune că, în această armă a Armatei Române, s-a trăit și s-au văzut aproape toate dramele societăților traversate, dat fiind faptul că predecesorii noștri au fost părtași și actori în toate evenimentele care au marcat istoria lumii și a țării. Iată că, aniversarea unui an de luptă neîntreruptă cu virusul SARS-CoV-2 este cea care ne validează profesionalismul și tradiția.
În urmă cu exact un an, la Spitalul Militar ROL 2 COVID 19, soseau primii pacienți. Până astăzi, aici, au fost consultați peste 3.700 de pacienți, dintre care 2.200 au fost spitalizați. 480 au primit îngrijiri la Terapie intensivă.
Până în prezent, în cadrul Spitalului Militar de Campanie de Nivel ROL 2 – COVID-19 şi-au desfăşurat activitatea 988 persoane, prin numire/detaşare/ împuternicire. De remarcat eforturile personalului SUUMC, medical și adminstrativ care au asigurat și asigură buna funcționare a Spitalului Militar ROL 2, personal care și-a asumat misiunea de a se afla atât în primele rânduri ale războiului cu un inamic care are o singură coordonată – evoluție imprevizibilă datorată mutațiilor pe care le suferă, cât și pe frontul alb, în nobila sarcină de a asigura sănătatea pentru ceilalți pacienți care nu pot fi neglijați.
Performanța Spitalului Militar de Campanie de nivel ROL 2 – COVID 19 nu este corect să fie atribuită doar echipei medico-militare a spitalului mamă, ci trebuie împărtășită și cu celelalte structuri din Ministerul Apărării Naționale, structuri care prin efortul lor uman, logistic și administrativ au reușit să transforme o arie naturală, fără infrastuctură de alimentare cu apă și energie, fără nicio cale de acces rutier, într-un campus de sănătate care asigură, indiferent de anotimp, toate condițiile necesare unui act medical performant.
Având în vedere contextul pandemiei COVID-19 și desfășurarea spitalului militar de campanie ROL2 s-a impus, de asemenea și un efort bugetar substanțial pentru dotarea secțiilor de terapie intensivă, boli infecțioase și UPU cu echipamente și dispozitive medicale în valoare de aproximativ 3.860.000 lei (ex. aparate de administrare oxigen cu debit crescut, aparate de compresie mecanică intermitentă, aparate pentru purificarea aerului, paturi ATI, sisteme încălzire pacient, analizor biochimie, analizor gaze sanguine, defibrilator cardiac de inaltă performanță, seringi electrice, stații pentru seringi electrice, concentratoare de oxigen, videolaringoscoape, aspiratoare chirurgicale tip 2, concentrator de oxigen tip 1, aparate de ventilație, componente și accesorii pentru distribuirea oxigenului medicinal etc.).
În încheiere aș vrea să conchid că Spitalul Militar de Campanie de nivel ROL 2 – COVID 19 este un efort colectiv teribil, pentru care țin să multumesc tuturor, colegi și colaboratori, oameni mai presus de grade și funcții, oameni care și-au sacrificat timpul petrecut alături de familie pentru a contribui la acest efort comun național de limitare a infectării și răspândirii virusului care a schimbat lumea!”, a declarat General maior medic Conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul Spitalului Militar Central „Dr. Carol Davila”.
OAMENI, FAPTE, VIEȚI… Într-o luptă care nu se poate compara cu nimic altceva…
Foto – Col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu