S-a vorbit mult, zilnic, practic, în aceste luni parcă prea lungi de pandemie, despre zone, localități, oameni aflați/ plasați în carantină. Unii au blamat, au înjurat, mulți s-au întrebat, alții au plecat „de capul lor din carantină”, neconștientizând că își pun semenii în pericol real.
Dar, ce e, de fapt, CARANTINA???
CARANTÍNĂ- [At: BELDIMAN, TR. 52/18 / Pl: ~ne, (înv) ~ni / E: rs карантин- karantin- dar cu origine în limba italiană!] Izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie. 2 Punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bântuită de o epidemie. 3 (Îs) ~ fitosanitară Complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor plantelor, a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni din alte țări și pentru a se limita răspândirea acestora în cuprinsul țării. 4 Restricții aplicate în vederea combaterii bolilor contagioase ale animalelor. 5-6 (Fig) Ținere la distanță sau îndepărtare temporară a cuiva (bănuit sau compromis).
- sursa: DEX ’09 (2009)
- WIKIPEDIA: potrivit specialiștilor, carantina este o restricție referitoare la circulația persoanelor și a mărfurilor care este destinată să prevină răspândirea bolii sau a dăunătorilor. Este adesea utilizat în legătură cu boala și maladia, împiedicând mișcarea celor care ar fi putut fi expuși la oboală transmisibilă (n.r. vezi hepatita, coronavirusul, holera…), dar nu au un diagniostic medical confirmat.Termenul este adesea folosit sinonim cu izolare medicală, în care cei confirmați că sunt infectați cu o boală transmisibilă sunt izolați de populația sănătoasă.
Carantina poate fi folosită în mod interschimbabil cu cordon sanitaire și, deși termenii sunt înrudiți, cordon sanitaire se referă la restricția de circulație a persoanelor într-o zonă geografică definită, cum ar fi o comunitate, pentru a preveni răspândirea unei infecții.
Cuvântul de carantină provine dintr-o variantăvenetă din secolul al XVII-lea a italienescului quaranta giorni, care înseamnă „patruzeci de zile”, perioada în care toate navele trebuiau izolate înainte ca pasagerii și echipajul să poată merge pe uscat în timpul epidemiei de ciumă a MOARTEA NEAGRĂ. Carantina poate fi aplicată oamenilor, dar și animalelor de diferite tipuri, atât ca parte a controlului la frontieră, cât și în interiorul unei țări.