Medicul sibian Eduard Egri atrage atentia asupra pericolului POLIPRAGMAZIEI

”POLIPRAGMAZIA este situația în care i se prescriu bolnavului prea multe medicamente. Aceste practici se întâmplă tot mai des și în cazul copiilor datorită anxietăților părinților, ideilor citite pe net, comparațiilor cu tratamentele altor copii, sfaturilor altor persoane din anturaj etc. care determină părinții să solicite medicului să prescrie și un siropel pentru tuse sau unu pentru „imunitate”, ceva vitamine, mai niște granule magice, poate și calciu, să nu uităm de viermișori s.a.m.d și uite așa se umple o rețetă fața-verso.

Din păcate, atunci când nu este cazul aceste tratamente pot avea efecte, unele chiar severe iar riscurile pot depăși beneficiile.

Vă dau un exemplu banal dar des întâlnit, un copil de 1 an si 6 luni, cu tuse rară, secreții nazale, fără febră, cu apetitul prezent care nu prezinta alte semne la examenul clinic, îi este suficient următorul „tratament”: toaleta nazală cu ser cu aspirarea secrețiilor la nevoie, hidratare adecvată și răbdare 7-10 zile.

Mesaj de luat acasă: respectați actul medical și nu încercați să îi induceți medicului propriile sugestii legate de tratament, iar dacă aveți întrebări sau nelămuriri legate de tratament, doze, durata sau poate de ce nu i se recomandă nimic în cazul unei viroze banale, întrebați atunci, pe loc”.