Ce este mai precis tranziția?
Se crede adesea că tranziția este același lucru cu menopauza. Acest lucru nu este adevărat, deoarece menopauza este mai exact ultima menstruație a unei femei. Tranziția, sau climacteriul, este perioada în care o femeie devine infertilă și are loc în jurul menopauzei.
Când începe tranziția?
Vârsta la care o femeie intră în tranziție variază de la o persoană la alta. Cele mai multe femei occidentale au ultima menstruație între 40 și 60 de ani. Vârsta medie a menopauzei este 51 de ani. Durata tranziției este diferită pentru fiecare femeie. În linii mari, aceasta începe cu cinci ani înainte de menopauză și durează până la doi-trei ani după aceea.
În 3 faze prin tranziție
Tranziția începe atunci când rezerva de ovule a scăzut într-o asemenea măsură încât ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron. Acest lucru face din ce în ce mai dificil pentru organism să matureze ovulele și, de asemenea, dereglează acumularea endometrului. Această fază a tranziției se numește „premenopauză”.
Treptat, producția de estrogen și progesteron de către ovare se oprește complet și, odată cu ea, și acumularea de endometru. Ultima zi a ultimei menstruații reprezintă menopauza.
După aceasta, începe a treia fază a tranziției, cunoscută și sub numele de „postmenopauză”. În această perioadă, corpul trebuie încă să se obișnuiască cu noile niveluri hormonale. Drept urmare, este posibil să existe încă tulburări de tranziție. Acestea dispar abia atunci când corpul a găsit un nou echilibru hormonal.
Ce simptome sunt asociate cu tranziția?
Dacă te afli în tranziție, este posibil să aveți atât simptome fizice, cât și psihice. Dacă ai noroc, resimți puține simptome de tranziție sau chiar deloc. Există însă și femei care au parte de atât de multe tulburări încât le perturbă considerabil viața de zi cu zi.
Care sunt tratamentele?
Femeile care suferă foarte mult ca urmare a simptomelor tranziției pot obține un tratament hormonal de la medicul de familie pentru a reduce bufeurile.
Ai prefera să nu discuți acest subiect cu propriul medic de familie? Atunci o consultație la Dokteronline oferă o soluție discretă pentru a stabili în mod responsabil tratamentul dorit. Colaborăm cu o rețea extinsă de medici înregistrați la nivel european.
Începi un tratament