Mituri și realități despre purtarea aparatelor dentare: Ce trebuie să știi înainte de a începe tratamentul

Tratamentul ortodontic reprezintă o modalitate eficientă de îndreptare a dinților afectați de malocluzii, malpoziții sau alte probleme orale asociate cu modificarea poziției dinților, cu beneficii majore pe termen lung. Deși este considerat un tratament modern, în continuare există multiple mituri și informații eronate care înconjoară tratamentul ortodontic.

MIT. Aparatul dentar provoacă o durere constantă

Disconfortul experimentat în timpul și după aplicarea aparatului dentar poate fi asociat cu adaptarea țesuturilor orale la presiunea exercitată de dispozitiv. Deși există o durere asociată tratamentului, aceasta este subiectivă și de obicei temporară, rezolvându-se în mod natural pe măsură ce țesuturile se ajustează la noua structură. În general, durerea este de scurtă durată, fiind prezentă pentru câteva zile după ajustarea poziției aparatului dentar.

ADEVĂR. Pe perioada tratamentului, se impune efectuarea unor controale regulate la ortodont

Pentru a asigura progresul adecvat al tratamentului ortodontic și pentru a face ajustările necesare, este important ca fiecare pacient care urmează un tratament ortodontic să respecte întocmai programul de vizite recomandat de către medic. Controalele regulate la ortodont sunt fundamentale pentru a monitoriza evoluția tratamentului și pentru a preveni eventualele probleme sau complicații.

MIT. Purtarea aparatului dentar poate agrava sau accelera dezvoltarea parodontozei

Mitul presupune că aparatul dentar ar putea facilita acumularea bacteriilor și a plăcii dentare, sporind astfel riscul de inflamație și boală parodontală. Totuși, în realitate, purtarea aparatului dentar, în special a variantelor moderne și bine întreținute, poate ajuta la corectarea problemelor de poziție a dinților și la îmbunătățirea igienei orale. Mai mult decât atât, tratamentul bolii parodontale, cu precădere un tratament laser parodontoza, poate fi chiar mai eficient în combinație cu tratamentul ortodontic, deoarece laserul poate elimina eficient bacteriile și țesuturile infectate din jurul dispozitivului ortodontic, contribuind la menținerea sănătății gingiilor și a cavității bucale în ansamblu.

ADEVĂR. Aparatul dentar nu are doar rol estetic

Pe lângă faptul că îmbunătățește semnificativ aspectul danturii, aparatul dentar aduce și importante beneficii funcționale. În primul rând, prin alinierea corectă a dinților, aparatul dentar poate îmbunătăți distribuția forțelor de mușcare și poate ajuta la prevenirea uzurii premature a dinților sau a altor probleme orale determinate de mușcătura incorectă. În al doilea rând, aparatul dentar poate contribui la corectarea problemelor de vorbire și de înghițire care pot fi cauzate de alinierea incorectă a dinților. Nu în ultimul rând, aparatul dentar poate contribui la îmbunătățirea funcției articulației temporomandibulare.

MIT. Aparatele dentare sunt inestetice

Datorită progreselor tehnologice înregistrate în domeniul ortodontic, în prezent există numeroase tipuri de aparate dentare care sunt aproape invizibile pe parcursul tratamentului. La momentul actual, chiar și un aparat dentar fix, considerat anterior inestetic, poate fi acum mai puțin vizibil datorită materialelor moderne utilizate. Alegerea tipului de aparat dentar, în funcție de nevoile și preferințele pacientului, poate contribui semnificativ la estetica generală a zâmbetului în timpul tratamentului ortodontic. (P)