În ultima vreme tehnologia și medicina au avansat atât de mult încât și-au dat mâna pentru a îmbunătăți viața oamenilor în fiecare zi. Cei mai mulți au probleme de personalitate pe care și-ar dori să le șteargă cu buretele și eforturile lor par că nu dau rezultate. Totuși, există speranță cu ajutorul unei noi proceduri medicale și anume neurofeedback-ul.
Ce este neurofeedback-ul
Neurofeedback-ul este nimic mai mult decât o procedură de antrenament al creierului. Această procedură are la bază atașarea de electrozi de Ag (senzori EEG) la nivelul scalpului cu ajutorul unei creme de contact. Astfel se poate măsura potențialul electric și se poate înregistra activitatea creierului în timp real.
Cum te poate ajuta neurofeedback-ul?
Neurofeedback-ul influențează în mod pozitiv eventualele probleme legate de dereglarea funcțiilor creierului. Lipsa unei reglări naturale a creierului poate să ducă la apariția diverselor afecțiuni, cum ar fi: anxietate, depresie, dificultăți de atenție, tulburări de comportament, dereglări ale somnului, dureri de cap, simptome premenstruale, instabilitate emoțională și altele.
Neurofeedback-ul are un impact eficient în cazul în care apar crize epileptice, tulburări de spectrul autist și paralizii cerebrale. Antrenarea creierului este extrem de utilă și sportivilor de performanță și are nenumărate beneficii. Această terapie ajută persoanele care se confruntă cu tulburări de comportament, tulburări de personalitate, traumatisme cerebrale, tulburări de somn, comportament suicidar și multe altele.
Cum funcționează neurofeedback-ul?
Electrozii preiau impulsurile de la creier și le transmit apoi calculatorului prin intermediul unui amplificator numit NeuroAmp. Pe acel ecran se va derula un film care redă o imagine în oglindă a activității creierului.
Creierul va percepe în mod inconștient această imagine în oglindă și are abilitatea de a sesiza și a corecta automat orice turbulență. Fiecare sesiune de antrenament a creierului durează în jur de 30 – 40 minute.
Pacientul are posibilitatea de a alege feedback–ul preferat dintr-o multitudine de opțiuni de feedback. Acestea sunt de mai multe feluri și anume: feedback vizual, auditiv și tactil. Feedback-ul vizual se realizează prin intermediul unui monitor, cel auditiv prin intermediul căștilor audio, iar cel tactil cu ajutorul unui animal de pluş cu vibraţie.
Care este scopul neurofeedback-ului?
Scopul neurofeedback-ului este de a sesiza schimbările ce apar la nivelul creierului fără să le influențeze în mod conștient. Prin urmare, creierul va primi o serie de informații adiționale pe care în mod normal nu le deține și le integrează în acțiunea de control încercând în mod inconștient să modifice stările. Prin această procedură, pacientul interacționează în mod evident cu imaginea video, dar în același timp și cu creierul său.
Neurofeeback-ul reprezintă procedura prin care se încearcă antrenarea directă a funcțiilor cerebrale pentru a face ca funcționarea creierului să fie cât mai eficientă. Prin intermediul acestei proceduri se observă foarte atent creierul în diferite ipostaze. Este vorba despre un proces de învățare gradual care se aplică fiecărei funcții cerebrale care se poate măsura. Pas cu pas îți poți schimba legăturile neuronale care te duc la anumite reacții în momentele grele de anxietate, depresie, etc.
Neurofeedback-ul mai este denumit și biofeedback dat fiind faptul că această procedură se bazează pe activitatea electrică a creierului ce este văzută în electroencefalogramă. Neurofeedback-ul reprezintă un antrenament de autoreglare și este un biofeedback care se aplică în mod direct creierului. Autoreglarea face parte din procesul de bună funcționare a creierului. Aceasta ajută sistemul nervos central să funcționeze în mod cât mai eficient.
Aida Ivan, psihoterapeut și expert neurofeedback, combină terapia cognitiv comportamentală, hipnoza clinică și neurofeedback pentru rezultate foarte bune.
Asadar, prin aplicarea electrozilor la nivelul scalpului se înregistrează activitatea undelor cerebrale. Astfel prin intermediul acestui sistem care analizează activitatea cerebrală pot fi extrase diverse informații despre anumite frecvențe ale creierului. Prin urmare, activitatea creierului este antrenată pentru a atinge performanțele dorite. Deci dacă vrei să scapi de o anumită fobie sau un tip de anxietate, ai putea apela la acest tip de procedură pentru a-ți face viața mai bună!