Cacao: este bogată în minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).
Specialiștii spun la unison: consumul de cacao previne bolile cardiovasculare și combate anumite complicații care se întâlnesc la persoanele în vârstă.
Beneficiile pentru sănătate ale pudrei de cacao se datorează numeroaselor flavonoide din compoziția bobului de cacao.
Dintre aceste substante active, cu proprietăți puternic antioxidante, cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele și flavonolii.
Acesti antioxidanți reduc riscul îmbolnăvirii de afecțiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul.
Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcționare a creierului, incetinind, in acelasi timp,și procesul de imbatranire al organismului.
Așadar, studiile dau verdictul:
Consumul crescut de flavanoli – un grup de molecule care apar în mod natural în cacao, dar și în ceai verde și unele fructe – ar putea proteja oamenii de evenimente cardiovasculare induse de stresul mental, cum ar fi accidentuil vascular cerebral (AVC), boli de inimă și tromboză, potrivit unui nou studiu
Ei bine, nu puțin lucru, cercetătorii au descoperit că vasele de sânge funcționează mai bine în timpul stresului mental atunci când oamenilor li s-a administrat o băutură din… cacao, care conține niveluri ridicate de flavanoli, față de momentul când au băut o băutură fără conținut de flavanol.
Trebuie știut în acest context că o membrană subțire a celulelor care acoperă inima și vasele de sânge, atunci când funcționează eficient endoteliul, ajută la reducerea riscului de boli vasculare periferice, accident vascular cerebral (AVC), boli de inimă, diabet, insuficiență renală, împiedică creșterea tumorilor, tromboza și bolile infecțioase virale severe. Știm, de asemenea, că stresul mental poate avea un efect negativ asupra funcției vaselor de sânge.
O echipă de cercetători din Marea Britanie de la Universitatea din Birmingham a examinat efectele flavanolilor din cacao asupra modificărilor induse de stres asupra funcției vasculare – publicând rezultatele studiului lor în Nutrients (link direct studiu).
Deluat în seamă, autorul principal al amplei cercetări, Dr. Catarina Rendeiro, de la Școala de Sport, Exerciții și Reabilitare a Universității din Birmingham, a explicat: „Consumul de cacao bogată în flavanol poate fi o strategie dietetică eficientă pentru a reduce tulburările temporare ale funcției endoteliale după stresul mental și de a îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin în timpul episoadelor stresante”.
„Flavanolii sunt extrem de frecvenți într-o gamă largă de fructe și legume. Prin utilizarea beneficiilor cardiovasculare cunoscute ale acestor compuși în perioadele de vulnerabilitate vasculară acută (cum ar fi cele de stres) putem oferi îndrumări oamenilor cu privire la modul de a profita din plin de dieta și de a face alegeri bune în perioadele stresante”.
În cadrul studiului randomizat, realizat de absolventul Rosalind Baynham și ale cărui rezultate fac acum înconjurul presei de specialitate, un grup de bărbați sănătoși au băut o băutură cu cacao bogată în flavanol cu 90 de minute înainte de a finaliza o sarcină cu stres mental care dura opt minute.
*** Ce ar mai trebui să știm?
Avem dea face cu… unopac cu adevărat magic: Theobroma cacao. Carl von Linné, savantul care l-a botezat, n-a ales întâmplător această denumire, sunt convinsă: în greacă înseamnă „hrana zeilor”.
Arborele de cacao face parte din familia Malvaceae, ce cuprinde în jur de 20 de specii de arbuști din genul Theobroma. Aceștia pot atinge patru sau cinci metri în înălțime și cresc în păduri tropicale, însă numai unul reprezintă sursa boabelor de cacao, cel care-i poartă și numele.
- Probabil că temperamentul acestui arbore este și izvorul aromei exotice și intense a fructelor sale. Theobroma cacao înflorește doar la tropice, unde vremea e fierbinte și umedă, la 20 de grade sud și nord de Ecuator.
- Viața boabelor de cacao începe înăuntrul unui fruct ce crește în acest copac, în zone izolate din vestul Africii, sud-estul Asiei și Americii Centrale și de Sud.
De regulă, arborii de cacao nu încep să facă fructe decât după șase sau chiar opt ani. Unii hibrizi, totuși, pot produce fructe începând cu vârsta de trei ani.
De-a lungul timpului, producătorii au stabilit că există trei tipuri principale de boabe de cacao bune de folosit pentru ciocolată. Cele mai apreciate, cel mai rare și mai scumpe boabe de cacao, consumate și de mayași, aparțin grupului Criollo. Doar 10 % din ciocolată se naște din aceste boabe, care sunt mai puțin amare și mai aromate decât toate celelalte. 80 % din ciocolata pe care o mâncăm are la bază boabe de tip Forastero.
- Recolta are loc doar de două ori pe an. Cu toate astea, există arbori de cacao ce pot avea flori și fructe pe tot parcursul anului. Cei care cresc deasupra Amazonului sunt recunoscuți ca fiind cei mai productivi, la cele mai fragede vârste.
- Theobroma cacao poate produce peste 6.000 de flori într-un an.
- După recoltă, fermierii sparg coaja fructelor, culeg semințele dinăuntru, le pun la fermentat și apoi la uscat. Ele sunt trimise mai departe la fabrici specializate, unde sunt alese și curățate, apoi prăjite și măcinate până când se transformă într-o pastă numită „lichior de ciocolată”. Acesta este în continuare presat, bine amestecat cu zahăr și alte ingrediente, la anumite temperaturi, pentru ca în final să devină ciocolată.
De-a lungul timpului, producătorii au stabilit că există trei tipuri principale de boabe de cacao bune de folosit pentru ciocolată. Cele mai apreciate, cel mai rare și mai scumpe boabe de cacao, consumate și de mayași, aparțin grupului Criollo. Doar 10 % din ciocolată se naște din aceste boabe, care sunt mai puțin amare și mai aromate decât toate celelalte. 80 % din ciocolata pe care o mâncăm are la bază boabe de tip Forastero.
Arborele de cacao provine din America de Sud, dar țările din care folosim cea mai multă cacao, astăzi, se află în Africa. Astfel, primele țări producătoare de cacao sunt Coasta de Fildeș și Ghana (împreună produc 70 %), Indonezia, Nigeria, Brazilia, Camerun, Ecuador, Columbia, Mexic, Papua Noua Guinee.
- De partea cealaltă, statele în care se consumă cea mai multă ciocolată, conform targetmap.com, sunt:
Elveția – 9 kilograme/cap de locuitor/an (este și unul dintre cel mai mari și reputați producători)
Germania – 7,90 kg
Austria – 7,80 kg
Marea Britanie & Irlanda – 7,50 kg
Rusia – 5,30 kg
Norvegia – 6.60 kg
Estonia – 6 kg
Australia – 4,90 kg
Noua Zeelandă – 4,50 kg
Statele Unite ale Americii – 4,30 kg
Alte țări în care oamenii iubesc mult ciocolata sunt Turcia, Brazilia, Mexic, China, Indonezia și India. În România, consumul este relativ redus.
foto: Facebook