Durerea de umăr poate indica probleme cronice de sănătate sau afecțiuni acute care au potențialul de a se agrava, dacă sunt neglijate în mod repetat. Ignorarea durerilor de umăr se asociază cu numeroase complicații, existând inclusiv riscul de deformări structurale ale umărului, care pot afecta în mod direct mobilitatea și flexibilitatea articulației. În unele cazuri, durerile de umăr netratate pot deveni cronice și pot impune restricții semnificative asupra activităților zilnice.
Ce afecțiuni pot cauza dureri de umăr?
Există multiple afecțiuni care pot sta la baza apariției durerii la nivelul umărului, unele dintre acestea de o gravitate ridicată. Deși în fazele incipiente pot să nu determine dureri severe, afecțiuni precum tendinita sau inflamația articulației umărului pot evolua către stadii mai avansate, în care disconfortul este unul intens și mișcarea umărului limitată considerabil. În plus, afecțiuni cum ar fi sindromul de impingement, caracterizat prin comprimarea tendoanelor și a țesuturilor moi în spațiul dintre osul umărului și acromion, pot genera dureri intense și dificultăți în ridicarea brațului.
Ruptura tendon supraspinos, o afecțiune care implică tendonul supraspinos din umăr, esențial pentru mișcările umărului, împreună cu alte leziuni ale părților moi, pot provoca dureri intense de umăr. Pe termen lung, neglijarea leziunilor părților moi, articulațiilor sau oaselor, indiferent dacă sunt cauzate de traumatisme sau uzură, afectează semnificativ calitatea vieții. Problemele la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi degenerarea cartilajului articular sau herniile de disc reprezintă, de asemenea, alte cauze potențiale ale durerilor de umăr.
Riscuri asociate cu neglijarea durerilor de umăr
Dacă te întrebi în mod repetat „de ce ma doare umarul„, însă în continuare refuzi controlul medical, trebuie să cunoști riscurile la care te poți supune. Pe lângă riscul ridicat de cronicizare a afecțiunilor acute, ignorarea durerilor poate duce la restricții ale mișcărilor umărului, deteriorarea articulației în sine și la deteriorarea calității vieții. De asemenea, în cazul unor afecțiuni avansate sau netratate, s-ar putea ajunge la necesitatea intervențiilor chirurgicale pentru corectarea problemelor la nivelul umărului, cu impact asupra recuperării și a perioadei de recuperare.
Cum sunt diagnosticate durerile de umăr?
Diagnosticul afecțiunii care determină durerile de umăr este pus în general în urma unei evaluări fizice, urmată de diverse investigații paraclinice. Pentru a confirma sau exclude diferite afecțiuni, pot fi recomandate radiografiile (pentru a evidenția eventualele anomalii ale oaselor sau articulațiilor) sau ecografiile (pentru evaluarea țesuturilor moi). În unele cazuri, se poate recurge la teste de sânge pentru a exclude afecțiuni inflamatorii sau pentru a verifica prezența unor markeri specifici. Totodată, dacă se suspectează o afecțiune specifică, precum bursita sau tendinita, se poate efectua o puncție articulară pentru a analiza lichidul sinovial. (P)