Numarul pacientilor inscrisi inscrisi in Programul National de Boli Cardiovasculare a crescut cu mai bine de o tremie in numai 2 ani! Detalii despre preventie

Știați că, într-un interval de 3 ani, din 2020 în 2022, numărul de pacienți înscriși în Programul național de boli cardiovasculare a crescut cu mai bine de o treime, de la 23.018 la 32.445?

Cum putem combate această creștere? Prin prevenirea bolii și prin diagnosticarea la timp!

„Pentru a avea o inimă sănătoasă și mâine, astăzi trebuie să alegem prevenția. În lupta cu afecțiunile cardiovasculare, un stil de viață sănătos, renunțarea la factorii de risc sunt esențiale. Însă toate aceste lucruri pornesc de la o vizită la medicul de familie pentru o consultație de prevenție.

Prevenția afecțiunilor cardiovasculare este poate cea mai bună decizie și cea mai bună investiție pentru o viață echilibrată și sănătoasă.”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.

Pentru categoria de persoane peste 60 de ani, consultația de prevenție la medicul de familie pentru depistarea precoce a unor afecțiuni se acordă de două ori pe an. Această consultație include:

*Evaluarea stilului de viață și a comportamentelor cu impact asupra sănătății, cu accent pe:

      Nutriție sănătoasă și consiliere pentru o alimentație echilibrată.

      Activitate fizică și combaterea obezității.

      Controlul consumului de alcool și renunțarea la fumat.

      Abordarea nevoilor psiho-sociale și menținerea sănătății orale.

      Evaluarea consumului de substanțe interzise sau cu regim special.

*Evaluarea riscului cardiovascular fatal, cu excepția anumitor categorii de pacienți, cum ar fi cei cu boli cardiovasculare diagnosticate anterior, diabet zaharat cu afectarea unui organ țintă, boală cronică de rinichi moderată sau severă, hipercolesterolemie familială sau colesterol total ridicat.

*Evaluarea riscului oncologic, de boală cronică de rinichi, sănătății mintale, inclusiv depresia, riscului de osteoporoză, incontinență urinară, melanom malign și demență.

De asemenea, trebuie știut că persoanele asigurate care suferă de afecțiuni cronice pot beneficia de investigații paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultațiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiția ca acestea să nu le fi făcut deja în același an în care are loc consultația de prevenție.