Mancati Kiwano- „pepenele cu coarne” sau… „ariciul de copac”

O MINUNE A NATURII: Kiwano, cunoscut și sub numele de pepenele cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano sau pikano, are denumirea științifică de Cucumis metuliferus. Fructul acestei plante se poate mânca, dar este cel mai des folosit ca decorațiune pentru alte mâncăruri. Este o specie nativă în Africa, originară din zona deșertului Kalahari, dar este cultivat și în Maroc, Portugalia, California, Chile, Australia și Noua Zeelandă. Crește natural în campuri și în zone împădurite. Gustul său este o combinație între castravete și zucchini sau, când este copt, între banană, castravete și lămâie.

În Zimbabwe, acest castravete este numit ‘gaka’ sau ‘gakachika’ și este folosit ca un fruct sau în salate și doar rar ca decorație. Este mancat verde, proaspăt copt sau bine copt. 

Trebuie săștiți că și… coaja simpaticului „arici” este comestibilă și în anumite zone se mănâncă. Există o specie care nu are coarne, dar are gust similar. Semințele sunt acoperite într-o substanță gelatinoasă. Pielea fructului este bogată în vitamina C și în fibre. Înainte de consum se poate adăuga sare sau zahăr pentru a accentua gustul.

Valorile sunt pentru 100 grame.

 1. apă – 90 grame
 2. calorii – 5 kcal
 3. proteine – 2 grame
 4. zahăr – 2 grame
 5. fibre – 4 grame
 6. colesterol – 0 grame
 7. potasiu – 266 mg
 8. fosfor – 50 mg
 9. magneziu – 23 mg
 10. calciu – 17 mg
 11. fier – 0.5 mg
 12. vitamina C – 0.5 mg

RĂCORITOR, DELICIOS, SĂNĂTOS!

Foto: Facebook