OFICIAL: Vaccin impotriva Variolei Maimutei! Anuntul agentiei Europene pentru Medicamente! Care e situatia in Romania?

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei, care ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea OMS.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a precizat autoritatea sanitară europeană într-un comunicat citat de AFP.

Așa cu transmit agențiile de presă internaționale, vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, este autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei. A fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei având în vedere similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei.

De reținut că Directorul general al OMS s-a declarat joi „îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei în deschiderea reuniunii Comitetului de urgenţă, solicitând sfatul experţilor. El poartă responsabilitatea de a declara o eventuală urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat grad de alertă al agenţiei sanitare, pe baza recomandărilor Comitetului.

Situaţia s-a agravat în ultimele săptămâni, iar numărul cazurilor a ajuns în prezent la peste 15.300, recenzate în 71 de ţări.

 Referitor la situația din țara noastră, Ministerul Sănătății tranmsitea în 19 iulie că până la acea data au fost înregistrate 19 cazuri, ultimul fiind confirmat chiar în acea zi, în București, al un tânăr de 22 de ani.