(P) Cum ne putem îmbunătăți nivelul de trai

Cu toate că diferă de la o persoană la alta, preocupările de ordin financiar – un loc de muncă stabil, un venit decent, condiții bune de muncă, beneficii – au un rol important în bunăstarea generală a fiecăruia dintre noi. Astfel, factori precum siguranța locului de muncă sunt deosebit de importanți în perioade de criză economică și ne pot influența moralul și bunăstarea.

            În continuare, vorbim despre câteva modalități prin care ne putem îmbunătăți nivelul de trai în așa fel încât să facem față mai ușor provocărilor de zi cu zi.

Deși ar putea părea greu de crezut, putem avea un nivel de trai decent chiar și cu un salariu mic, dacă suntem atenți la alegerile zilnice și la cheltuielile pe care intenționăm să le facem. Astfel, nu ne privăm de activități sau lucruri esențiale, dar nici să nu rămânem fără bani până la finalul lunii.

            Ținând o evidență clară a veniturilor și cheltuielilor personale, putem identifica ariile în care putem interveni. Apoi, cu un pic de efort, putem găsi soluții simple prin care să reușim să ne gestionăm corespunzător bugetul și să economisim sumele pe care nu le cheltuim.

            Să plecăm de la cheltuielile importante pe care le avem de făcut în fiecare lună. Printre acestea se numără chiria, facturile la curent, gaz, întreținere, mâncarea. Punând aceste cheltuieli pe hârtie, aflăm suma necesară de care avem nevoie pentru a putea trăi decent. După aceea, ne putem îndrepta atenția și către cheltuielile secundare, cele care nu sunt esențiale pentru viața de zi cu zi.

            În medie, o persoană cheltuie aproximativ 50% din venitul lunar pe locuință. Pentru a reduce aceste costuri, ar fi util să vedem ce putem face în această direcție. Putem începe cu izolarea balcoanelor exterioare sau înlocuirea sistemul de încălzire cu unul care consumă mai puțin.

            Chiar dacă eficientizarea locuinței din punct de vedere energetic nu pare a fi realizabilă când nu există un buget pentru aceste planuri, ideea nu ar trebui respinsă din capul locului pentru că, cu planificarea necesară, se poate dovedi a fi o măsură bună pe termen lung. Pentru cazurile în care avem nevoie de o sumă suplimentară de bani, există soluții. Apelând la un credit online ifn ne putem rezolva problemele într-un timp scurt, fără prea multă bătaie de cap.

            Un alt aspect pe care putem să îl luăm în considerare pentru a ne gestiona mai bine veniturile este să reducem cheltuielile acolo unde este posibil. De exemplu, deținerea unei mașini implică niște costuri lunare serioase. Pentru a le reduce putem încerca să folosim mașina mai puțin. Asta înseamnă că putem să optăm pentru alte variante de transport, mai ales pentru deplasările în oraș, așa cum este transportul în comun sau mersul cu bicicleta. Acestea sunt mai ieftine și, uneori, mai rapide.

            Desigur, există și situații în care nu ne putem lipsi de mașină nici dacă am vrea acest lucru. Pentru asta, trebuie să ne asigurăm că o întreținem în mod corespunzător, astfel încât să eficientizăm cheltuielile aferente acesteia.

Majoritatea pieselor unui autoturism sunt consumabile și necesită înlocuire periodică. Chiar dacă suntem tentați să facem economie când vine momentul să le înlocuim, alegând variante second-hand sau mai puțin calitative, trebuie să fim atenți. Nu ne dorim să ajungem să plătim, de fapt, mai mult pentru ele pe termen lung prin înlocuirea lor freceventă.

            Putem economisi bani și dacă învățăm să facem anumite intervenții de mentenanță singuri, precum schimbarea filtrelor de polen, a becurilor arse sau curățarea interiorului și exteriorului.

În cazul în care este nevoie totuși de intervenții mai serioase, trebuie să mergem la un service auto. Acesta este un alt scop în care un credit rapid se poate dovedi util. Atunci când mașina are nevoie de reparații urgente, trebuie să știm că avem de unde să luăm banii necesari pentru acestea.

            Nu în ultimul rând, mai trebuie să luăm în calcul cheltuielile neesențiale. Acestea sunt acele cheltuieli care nu reprezintă neapărat o prioritate. Bineînțeles, fiecare persoană are nevoie de satisfacție periodică, așa că nu trebuie să renunțăm complet la ele, dar le putem adapta noilor obiceiuri de economisire. Astfel, putem opta pentru un brand mai ieftin atunci când alegem un articol vestimentar sau pentru mai puține produse într-o sesiune de cumpărături.

            Putem aplica o strategie similară și atunci când alegem unde facem concediul – ne putem documenta din timp astfel încât să alegem o destinație mai ieftină sau putem alege să plecăm mai puține zile în vacanță. 

            În concluzie, pe lângă veniturile propriu-zise, nivelul de trai depinde și de alegerile pe care le facem zi de zi. Este mai ușor să cheltuim mai puțin decât să câștigăm mai mult, prin urmare trebuie să începem să ne redefinim obiceiurile de consum, să învățăm să fim mai responsabili cu banii noștri și mai atenți la lucrurile de care avem neapărată nevoie.