Paracetamolul.. ne poate imboldi catre sporturi extreme sau situatii riscante

Un studiu despre care scrie cotidianul britanic Daily Mail relevă că… „banalul” paracetamol are și proprietăți… nebănuite până acum! Mai precis, specialiștii au descoperit că arhicunoscutul medicament are darul de a spori tendința spre risc. Numai două tablete trezesc dorința de a participa la acțiuni… periculoase.

Ei bine, totul s-a descoperit ca urmare a unui studiu minuțios, la care au participat 189 de persoane. Înainte de experiment, toți voluntarii au fost rugați să evalueze gradul de risc al unor situații diferite, precum scufundări, săriturile cu parașuta sau determinarea de a avansa în carieră. 

Participanții au fost împărțiți în două grupe. Cei care au primit una-două tablete de paracetamol pe zi au declarat, la sfârșitul experimentului, că activitățile mai sus menționate nu mai constituie, pentru ei, ceva imposibil de realizat, ba chiar le-au comparat cu un fleac. 

În schimb, voluntarii din a doua grupă, cărora le-a fost administrat placebo, au afirmat că nu vor să audă de patine, schiuri sau parapantă, chestiuni care continuă să-i sperie. În ceea ce privește cariera, ei au spus că se mulțumesc cu poziția pe care o ocupă acum la locul de muncă și nu au alte ambiții. 

”Dacă până acum am perceput paracetamolul drept un medicament ce reduce durerea si scade febra, acum descoperim că aceste tablele influențează, de asemenea, emoțiile și percepția riscului”, a concluzionat inițiatorul studiului, medicul Baldwin Way, de la Universitatea din Ohio.

Așadar, iată cum știința dă semne și chiar vești bune chiar și acolo unde… nu ne așteptam… Și, atenție: cele de mai sus nu sunt de natură să ne dea idei să consumăm paracetamol după bunul plac, în mod… exagerat!

*Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi folosit în durerile cauzate de inflamații.