Peste 200 de centre si diagnostic si tratament pentru cardiac seinfiinteaza la nivel national. Romania, CODASA la capacitatea de tratare a infarctului miocardic si AVC-ului

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o întâlnire cu specialiştii în medicină din mai multe Centre de infarct şi Centre de Stroke. 

”Vă mulţumesc că aţi dat curs  invitaţiei să avem o discuţie pe un proiect pe care l-am discutat cu domnul minstru Rafila şi consider că este momentul să trecem de la analiză şi planificare la activitate concretă. În cadrul şedinţei de Guvern am aprobat o HG prin care vor lua fiinţă  centrele de diagnostic şi tratament  la nivelul spitalelor pe întreg cuprinsul ţării, avem şi o cifră pe care domul ministru a estimat-o, în jur de peste 230. Toate aceste centre vor deveni funcţionale şi sperăm să o facă cât mai repede şi, în funcţie de implicarea tuturor  factorilor de răspundere ele să fie cât mai eficiente”, a declarat premierul.  

Pur și simplu, pentru că trebuie tratate şi alte patologii grave, în afara de coronavirus.  

”Ceea ce noi am gândit pentru astăzi se referă la două probleme specifice – tratarea infarctului miocardic şi a accidentului vascular. Din păcate, statistica (…) nu este una deloc încurajatoare, România se află pe ultimul loc la capacitatea de a trata infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral (…) Sunt convins că, prin toate cunoştinţele şi dăruirea dvs vom pune în practică cât mai curând aceste programe”,  a conchis șeful Executivului.

 *Potrivit unui studio realizat în 2021, România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.