Obturațiile dentare sunt cunoscute în limbajul de zi cu zi drept plombe. Așadar, atunci când auziți medicii dentiști vorbind despre obturații dentare, puteți sta liniștiți, căci nu e nimic nou sub soare. Cu toate acestea, deși obturația dentară este o procedură foarte simplă prin care am trecut cu toții măcar o dată în viață, există unele informații pe care nu le obțineți pe moment de la doctorul dvs. stomatolog.
Așadar, astăzi dorim să vă explicăm exact cum stă treaba cu obturațiile dentare și care este scopul acestora. Cu alte cuvinte, de ce optăm, ca medici și ca pacienți, pentru o obturație dentară și nu pentru o altă procedură?
Când este nevoie de procedura de obturație dentară?
Procedura de obturație dentară este necesară în două situații: atunci când pacientul prezintă carii sau atunci când pacientul prezintă fisuri la nivelul smalțului dentar. Fiecare dintre aceste două situații necesită tipuri diferite de obturație dentară, în funcție de gravitatea lor, de materialul compatibil cu ce alte lucrări are pacientul în cavitatea bucală și cu obiceiurile sale.
Cum se realizează obturația dentară?
Procesul de obturație dentară, deși neplăcut pacienților, este unul foarte simplu și foarte comun. Pentru ca voi să stați mai liniștiți data viitoare când mergeți la medicul stomatolog, astăzi dorim să vă explicăm cum funcționează acest proces. Haideți, așadar, să vedem care sunt cele mai cunoscute metode de obturație dentară, adică cum putem avea caria îndepărtată în cel mai sigur mod posibil.
- Frezele stomatologice
Cel mai cunoscut mod de a realiza obturația dentară este prin intermediul frezelor stomatologice. Această procedură poate provoca un oarecare disconfort pacientului, motiv pentru care este aproape întotdeauna realizată împreună cu anestezia locală. Frezele curăță zona afectată de carie, lăsând dintele curat și pregătit să primească materialul plombei. Cu toate acestea, în cazul cariilor subgingivale, va fi nevoie de altă procedură, pentru că accesul medicului cu frezele stomatologice este destul de limitat.
- Laserul dentar
Laserul dentar este o metodă din ce în ce mai iubită de pacienții cu fobii legate de medicii dentiști, de ace sau de freză. Această metodă nu provoacă disconfort însă este limitată în posibilități. Laserul dentar produce o rază foarte fină de lumină care decupează zona afectată de carii, lăsând dintele pregătit pentru a primi materialul de plombă. Cu toate acestea, laserul este limitat și nu poate să pregătească dintele pentru o coroană și nici nu poate îndepărta plombele uzate.
- Abraziunea cu aer
Avantajul acestei tehnici este acela că, printr-un jet de aer cu o pulbere fină, se va curăța dintele afectat de carii fără să fie provocate căldură sau vibrații. Acest lucru înseamnă că această tehnică nu provoacă disconfort pacientului, făcând-o să fie alegerea multora.
- Terapia cu ozon
Terapia cu ozon este o tehnică nouă, ce începe să prindă la pacienții care fug de disconfortul provocat de freze. Aparatul produce un gaz ozonic care poate îndepărta cariile fără să fie nevoie de anestezie, pentru că nu provoacă durere. Deși încă se află sub testare, se pare că această tehnică ajută la igienizarea zonei, pe lângă îndepărtarea părții afectate.
La cabinetul stomatologic Dr. Jozef, aplicăm la pacienții noștri cele mai bune metode de rezolvare a cariilor în Brașov, în funcție de specificul fiecărui pacient!
Cauzele cariilor
Cariile sunt provocate de zaharurile din alimente. Atunci când nu igienizăm cavitatea bucală după fiecare masă, zaharurile din alimente se depun pe suprafața dinților. Acest lucru face ca, din cauza salivei și a bacteriilor din gură, acestea să fie transformate în acizi care penetrează smalțul dinților.
Odată distrus, în cavitatea cauzată de corodarea smalțului se vor depune reziduuri de alimente, ceea ce va face mult mai ușoară depunerea de placă bacteriană și adâncirea cariei.
Cum prevenim cariile grave?
Ceea ce trebuie pacientul să facă este ca, imediat ce observă acele mici începuturi de carii, să se prezinte la cabinet. Cu cât înlăturăm mai repede caria, cu atât obturația dentară necesară va fi mai mică și mai ușor de realizat, fără complicații și fără risc de infecții.
Dacă pacientul se prezintă rapid la cabinet, avem șanse nu doar să realizăm o obturație dentară ușoară, dar și să salvăm dintele. Mulți dintre pacienți așteaptă până este mult prea târziu înainte să meargă la medicul stomatolog, în ciuda faptului că au depistat caria de mult timp.
Noi recomandăm să nu așteptați până este prea târziu, pentru că veți pierde dintele, iar un dinte artificial nu este nici pe departe la fel de bun sau rezistent ca unul natural.
Ai carii și ești din Brașov? Dr. Jozef este medicul cu mână ușoară de care ai nevoie!
Dr. Jozef, dentist de top în Brașov – Bulevardul Gării 7A, Brașov