Porți aparat dentar? Uite 5 sfaturi care să te ajute să-ți îngrijești mai bine dinții.

O dantură sănătoasă cere sacrificii. Astfel, dacă optezi pentru purtarea unui aparat dentar e nevoie să acorzi mult mai multă grijă igienei tale orale. Ar trebui să fii pregătit pentru faptul că îngrijirea dinților tăi va fi mai dificilă odată ce vei purta aparat dentar. Aparatele dentare au nenumărate spații ce favorizează depozitarea resturilor alimentare și apariția plăcii dentare, ceea ce poate conduce la multe alte probleme dentare sau gingivale.

Din această cauză, este foarte important să te speli pe dinți după fiecare masă (chiar și după o mică gustare), să utilizezi apa de gură și ața dentară. Acest lucru poate părea nesemnificativ, însă neglijarea igienei bucale poate duce la probleme grave de sănătate orală, poate prelungi timpul de purtare a aparatului dentar și favorizează apariția cariilor. 

Care sunt sfaturile specialiștilor? 

Am creat o listă cu cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când porți aparat dentar:

  1. Periază-ți dinții în mod regulat. Când vine vorba de curățarea dinților atunci când porți aparat dentar, este o idee bună să îți periezi dinții după fiecare masă, câte două minute de fiecare dată. Motivul? Este mult mai probabil ca resturile de mâncare să rămână blocate în aparat. Alege pasta de dinți cu fluor și o periuță cu peri moi care să nu irite gingia. Timp de două minute, începe cu arcada de sus și, folosind o mișcare circulară ușoară, începe să muți periuța de dinți peste fiecare dinte. 
  • Ață dentară și apă de gură. Deoarece o periuță de dinți nu va ajunge în toate spațiile interdentare va trebui să folosești și ața dentară cel puțin o dată pe zi.  Există și ață dentară pentru utilizarea în timpul aparatului dentar. Aceasta are un capăt rigid care permite îndepărtarea particulelor de alimente pe care periuța de dinți le-ar putea omite. Ulterior, după ce ai terminat periajul și folosirea aței dentare, utilizează apa de gură pentru a ajunge în zonele interdentare care ar putea avea nevoie de o atenție suplimentară.
  • Utilizează dușul bucal. Deși nu înlocuiește ața dentară, irigatorul bucal,  poate fi un excelent ajutor în menținerea igienei orale în timpul purtării aparatelor dentare. Dușul bucal poate fi un instrument excelent pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor alimentare din spații greu accesibile pe care periuta de dinți și ața dentară le-au omis. În plus, acesta menține sănătatea gingivală, eliminând resturile dintre gingii și dinți.
  • Verifică rezultatele. După ce acești pași sunt finalizați, verifică dacă întreaga dantură este curată. Poți face acest lucru verificându-ți zâmbetul în oglindă. Ar trebui să te uiți atent pentru a te asigura că nu există resturi alimentare care au fost lăsate în urmă sau trecute cu vederea. De asemenea, verifică dacă există zone în care brackeții ar putea fi dezlipiți sau elasticele ar putea fi deplasate. Verificarea regulată a aparatului dentar poate fi utilă, deoarece poți identifica rapid problemele și poți notifica ortodontul atunci când ceva nu este în regulă. 
  • Evită anumite alimente care pot afecta rezultatele aparatului dentar.  Restricțiile alimentare sunt unul dintre cele mai frecvente subiecte care apar atunci când o persoană decide că e timpul pentru a purta aparat dentar. Astfel, e necesar să îți adaptezi obiceiurile alimentare în timp pentru a evita complicațiile sau vizitele inopinate la medicul ortodont. Alimentele pe care ar trebui să le eviți atunci când porți aparat dentar sunt: alimentele tari (alimentele care necesită un efort de a mușca, cum ar fi covrigi, rulouri tari, mere și nuci, ar trebui consumate după tăierea lor în bucăți mai mici) alimentele lipicioase (astfel de alimente trebuie evitate, deoarece tind să se lipească de suprafața dintelui pentru o perioadă mai lungă de timp; câteva exemple includ caramele, gumele de mestecat și bomboanele), alimentele zaharate și procesate (bomboanele și băuturile cu zahăr pot promova demineralizarea și pot duce la cariile dentare ulterioare) și alimentele crocante (floricelele, pâine prăjită sau chipsurile trebuie evitate complet în timpul unui tratament ortodontic, deoarece forța utilizată pentru a le zdrobi poate duce la deteriorarea aparatului dentar.

Alte recomandări ale medicilor ortodonți

Menținerea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai importante aspecte în determinarea prognosticului general al unui tratament ortodontic. Particulele alimentare prinse în aparatele ortodontice permit acumularea plăcii și accelerează atacul asupra dinților de către microorganismele orale, ducând la complicații dentare, cum ar fi cariile. Astfel, este necesar, ca pe lângă igiena orală strictă, să optezi și la tratamente de specialitate.