Premenopauza și stresul: Sfaturi pentru a face față provocărilor

Premenopauza sau perimenopauza este perioada naturală de tranziție către menopauză, care poate dura câțiva ani. În tot acest timp, femeile trec prin fluctuații hormonale semnificative, incluzând afectarea nivelurilor de estrogen și progesteron, ce cauzează o serie de simptome fizice și emoționale, de la bufeuri și insomnie, la modificări ale greutății și anxietate.

Află din acest articol care sunt simptomele premenopauzei și cum să treci prin această perioadă cu bine și fără stres!

Ce schimbări aduce premenopauza în viața unei femei

În jurul vârstei de 40 de ani, în corpul femeii poate debuta perimenopauza, care aduce schimbări semnificative în viața acesteia:

  • Schimbări menstruale

Unul dintre primele semne ale premenopauzei poate fi modificarea menstruațiilor. Acestea pot deveni mai neregulate, mai frecvente sau mai rare, influențând atât durata ciclurilor, cât  și fluxul menstrual, care poate fi mai abundent sau mai redus decât în mod normal.

  • Schimbări de dispoziție și emoționale

Fluctuațiile hormonale pot afecta neurotransmițătorii din creier, ducând la creșterea iritabilității, la schimbări de dispoziție, anxietate și depresie. Femeile pot simți că emoțiile lor sunt mai intense și că trec rapid de la o stare la alta.

  • Insomnie

Tot modificările hormonale pot afecta și ciclurile de somn, astfel că apar dificultăți în a adormi, a menține somnul sau în trezitul de dimineață. Totodată, bufeurile și transpirațiile nocturne pot face ca somnul să se întrerupă des pe timpul nopții, contribuind la oboseală și la dificultăți de concentrare pe timpul zilei.

  • Modificări metabolice

Pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, metabolismul încetinește și poate determina creșterea în greutate. Femeile se pot confrunta în special cu acumularea grăsimii în zona abdominală.

  • Scăderea densității osoase

Tot scăderea nivelului de estrogen este responsabilă și de diminuarea densității osoase, crescând riscul de osteoporoză și fracturi. Este important ca femeile să aibă o alimentație bogată în calciu și vitamina D și să facă mișcare zilnic pentru a sprijini sănătatea oaselor.

Pe lângă aceste probleme, mai pot apărea: schimbări ale pielii și părului, probleme de concentrare, scăderea dorinței sexuale.

Strategii pentru a face față schimbărilor din premenopauză

Toate aceste schimbări sunt firești în viața unei femei aflate la premenopauză, însă pot fi copleșitoare. Pentru a le ține sub control și a diminua stresul care le însoțește, poți avea în vedere câteva strategii:

  • Adoptă un stil de viață sănătos

Odată cu înaintarea în vârstă, este necesară o atenție sporită asupra stilului de viață, pentru menținerea sănătății. Este indicată alimentația echilibrată, bogată în: fructe, legume, cereale integrale, pește, proteine slabe. Totul va fi completat de renunțarea la mâncarea fast-food, la alimentele bogate în sare, grăsimi nesănătoase și zahăr, cafea în exces, tutun sau alcool!

  • Gestionează stresul

Un nivel crescut de stres poate amplifica problemele de somn, bufeurile și ceața mentală specifice premenopauzei. Stresul poate fi atenuat printr-o mai bună gestionare a timpului, prin tehnici de respirație conștientă, meditație, yoga sau prin exerciții fizice. Atunci când pare că stresul scapă de sub control, poți întreba medicul sau farmacistul despre utilizarea unor suplimente alimentare, cum sunt cele pe bază de Ashwagandha (Withania somnifera), Brahmi (Bacopa monnieri) și Nard indian (Nardostachys jatamansi). Această formulă este una eficientă, pentru că plantele adaptogene din compozitie sunt recunoscute pentru reducerea stresului, echilibrarea sistemului nervos și susținerea vitalității organismului.

  • Consultă un specialist pentru sprijin emoțional sau psihologic

Discută deschis cu celelalte femei care au trecut sau trec prin aceeași experiență. Dacă este necesar, solicită ajutorul unui psiholog, pentru a face față mai ușor tuturor provocărilor asociate cu această etapă. Un specialist te va ajuta să înțelegi mai bine schimbările prin care treci și să le accepți. Alături de un psiholog, se poate înlocui gândirea negativă cu strategii sănătoase și folositoare de reglare a emoțiilor și a sănătății mintale.

Premenopauza poate fi o perioadă provocatoare pentru o femeie, dar, cu sprijinul adecvat, femeile pot trece mai ușor prin aceste schimbări, cu o atitudine pozitivă, cu încredere și reziliență. (P)