Premierul si seful DSU, declaratii scurte, tarziu, dupa tragedia de la „Victor Babes”

Florin Cîțu, declarații după tragedia de luni de la „Victor Babeș”:

„Trei persoane au decedat, condoleanțe familiilor. Am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut ca această anchetă să fie rapidă şi transparentă pentru că toţi vinovaţii trebuie să răspundă.

Suntem într-un război cu pandemia de un an de zile, iar presiunea pe ATI este foarte mare.

Trebuie cu toţii să ajutăm, iar campania de vaccinare este singura soluţie.

De ce am ieșit acum – am văzut că reprezentanții statului fug de comunicare. Cetățenii au nevoie să le explicăm exact ce s-a întâmplat.

În cadrul unei conferințe de presă comune, șeful DSU, dr Raed Arafat a punctat:

„Transmit și eu condoleanțe familiilor.

TIR-urile de ATI sunt fabricate să funcționeze în 2 modalități: pe butelii de oxigen și generator propriu, pentru câteva ore. Pe o durată mai lungă, se conectează la curent din afara TIR-ului și la sursa de oxigen permanentă, de la spital, care intră în camera tehnică, se conecteză la TIR.

Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă ce intră în TIR. Sunt și la ieșire din stocator și la intrare în TIR.
Presiunea nu trebuie să urce peste 5,8 bari. Ea a crescut azi la peste 6. Cum, de ce, asta face obiectul anchetei.

Colegii au încercat imediat să ajute bolnavii, între timp au fost trimise și ambulanțe să preia pacienții. Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curte, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, pentru că erau pacienți cu COVID”.

Detalii inițiale aici.