Premierul: Strategia de vaccinare… „regandita”

Florin Cîţu, azi, după ședința de Guvern: „În prima parte a ședinței de guvern au fost aprobate mai multe acte normative.

Al doilea act normativ care a tot fost prezentat în spațiul public, este vorba despre HG care prezintă strategia, etapa a doua, de fapt, care sunt categoriile de persoane care se vor vaccina în etapa a doua, şi aici au fost acele categorii esențiale de persoane şi au fost mai multe discuţii; până la urmă am ajuns la o formă finală şi am discutat ca strategia inițială să fie  regândită şi avem această etapă a doua şi urmează etapa a treia A, în care avem iarăși ale categorii esențiale, care inițial ar fi fost în etapa a doua.  Câteva elemente, în etapa a doua intră personalul cheie, şi aici vreau să fie foarte clar, vorbesc despre personalul cheie din instituțiile publice, instituţii care sunt necesare funcționării statului; dar vorbim de personalul cheie şi atunci când se vor face aceste liste cu aceste persoane le recomand sau le spun conducătorilor acestor instituţii să aibă în vedere acel personal esenţial, personalul fără de care nu pot funcționa. Nu vorbim de toată instituția în această etapă, şi sunt mai multe instituţii prezentate aici; am introdus şi personalul navigant român, maritim şi fluvial, personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe platformele marine etc. şi, repet, a fost introdusă etapa a treia A în care au fost introduse persoane esențiale, în special din sectorul privat.

Hotărârea de Guvern, așa cum am spus și în ședința de guvern astăzi, este un document flexibil care poate să fie modificat în funcție de cum vedem evoluția din teren și în funcție de cum primim vaccinuri. Pentru că, în acest moment, știm foarte clar, sigur sunt 2,4 milioane de vaccinuri de la Pfizer care vin până în 29 martie, acestea sunt date clare. Asta înseamnă că un milion și ceva de persoane vor avea până atunci cele două doze de vaccin. Dar în planul inițial avem și Moderna, care trebuie să vină cu încă 400.000, mai este și AstraZeneca. Pe parcurs, dacă apar aceste vaccinuri, vom modifica această Hotărâre de Guvern pentru a accelera și etapa a treia. Trebuie să spun că și etapa a doua a fost accelerată față de planul inițial, deci suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia, dacă vor veni aceste vaccinuri”.

Totodată, premierul a explicat: „etapa a doua a început mai devreme cam cu două săptămâni și am reușit să facem acest lucru, am avut stoc de vaccin. Dacă lucrurile merg bine, vom accelera și etapa a treia. Este ceea ce ne dorim, de aceea am și cumpărat acele opt milioane de vaccinuri, dar ele vor veni din trimestrul doi, începând cu luna aprilie. Aici, dacă Moderna se ține de plan, vom putea accelera și etapa a treia; dacă AstraZeneca se ține de plan, atunci cu siguranță vom accelera toate etapele. Noi suntem pregătiți cu centrele de vaccinare să ajungem, așa cum am tot spus, până la 150.000 de vaccinuri pe zi. Totul depinde de cum primim aceste vaccinuri. În acest moment, vom ajunge la 220.000 de doze săptămânal, din luna februarie, cam acolo ajungem”.