Presedintele Federatiei SANITAS in dialog cu ministrul Sanatatii

Preşedintele Federaţiei SANITAS, domnul Leonard Bărăscu, s-a întâlnit astăzi, 20 aprilie 2022, cu Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila – Ministrul Sănătăţii.

Principalele teme de discuție au fost:

I. Ordinul pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului pentru ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe perioadă determinată, în perioada stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic.

Proiectul de act normativ se află în Transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii iar principalele solicitări ale Federaţiei SANITAS pentru modificarea acestuia au fost: introducerea reprezentanţilor sindicatelor reprezentative, ca observatori, în comisiile de examen şi cele de soluţionare a contestaţiilor; nota, respectiv punctajul necesare pentru a fi admis să fie 5, respectiv 50 de puncte; participarea la examen fără a se ţine cont de gradul professional.

II. Asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă pentru toţi salariaţii din Sănătate, fără a mai lăsa la latitudinea ordonatorului de credite (managerului unităţii) bugetarea sau nu a acestora.

III. Asigurarea finanţării de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate a drepturilor de natură salarială și pentru salariaţii angajaţi în sistem începând cu anul 2018 până în prezent.

Reprezentanții Federației Sanitas se vor întâlni cu Președintele CNASS și Ministrul Sănătății pentru soluționarea acestei revendicări.