Probabil ești și tu victima acestor prejudecăți despre botox (P)

Oricât de mult ai vrea să fugi de adevăr, realitatea te va lovi și pe tine. Vei îmbătrâni și, odată cu vârsta vei vedea cum se vor așterne și niște riduri nesuferite pe față. Da, genul acela de riduri pe care le priveai cu superioritate când erai adolescentă.

Partea bună este că nu vei ajunge să arăți ridată ca bunica. Trăiești în alte vremuri. Știința și medicina au evoluat, iar prejudecățile, de orice fel, încep să se clatine în societăți educate.

În 2022, după peste 30 de folosire, dar și de perfecționare, a venit vremea să iei la bani mărunți prejudecățile pe care probabil le ai despre Botox. Mai exact despre toxina botulinică, căci Botox este numele produsului. Așa cum și Xerox a ajuns să fie folosit pentru a se referi la orice fel de fotocopii, făcute de orice marcă de fotocopiator.

Ar trebui să scriem romane despre cele peste 200 de afecțiuni care sunt tratate cu botox și pe care presa nu s-a sinchisit să le prezinte.

Presa a făcut, de fapt, o treabă grozavă în a discredita toxina botulinică la schimbul milioanelor de clickuri obținute exploatând o slăbiciune omenească.

Aceea de a avea o atracție incontrolabilă pentru știri negative. Genul de știri care te fac să dai click instant dacă vezi o fotografie cu o celebritate care arată de nerecunoscut după ce și-a injectat nefiresc de mult acid hialuronic în buze, pomeți sau mai știi tu unde. Însă, trebuie să recunoști că ești aproape indiferentă la știrile pozitive și la articolele serios documentate.

Pentru că e păcat să rămâi cu impresii greșite, propagate de mass-media de scandal, am făcut o listă cu 3 prejudecăți despre botox care e posibil ca și tu să le fi preluat necritic.

1. Dacă îți injectezi toxina botulinică nu mai ai expresii faciale

Acesta este probabil unul dintre cele mai comune preconcepții despre botox. Că o să ai faţa înghețată într-o expresie neutră, fără să ți se mai vadă fericirea sau supărarea pe față. Adevărul e însă cu totul altul.

Injectați cu o doză normală de toxină botulinică, mușchii au o capacitate foarte bună de mișcare. Vei putea să zâmbești, să râzi, să te încrunți şi să plângi. Injecțiile cu botox restricționează doar parțial mișcarea mușchilor din zonă pentru a preveni adâncirea ridurilor. Așa că vei putea să îți arăți emoțiile fără probleme, pentru că faţa ta va fi în continuare expresivă.
 

2. Botoxul este periculos 

Dacă era așa periculos, cum îți explici că folosirea lui este aprobată încă din 1989 de cele mai riguroase entități din domeniul farmaceutic și medical? Cu alte cuvinte, nu ar fi fost niște scandaluri răsunătoare în cei peste 30 de ani de când a fost folosit în sute de milioane de doze? 

E adevărat că în cantități mari poate cauza paralizarea totală a corpului. Însă, în cabinetul medical, toți doctorii au doze de Botox în doze extrem de mici. Așadar, nici vorbă de pericole.

Unde mai pui că botoxul a fost descoperit de un doctor care trata spasmele musculare ale pleoapei când și-a dat seama că are ca efect secundar reducerea ridurilor de expresie. 


3. Botoxul este pentru persoanele superficiale 

La începutul apariției trenurilor, mașinilor și internetului s-a crezut că toate sunt tehnologia diavolului. Iar despre Botox există încă preconcepția că este pentru persoane exagerat de preocupate doar pentru fizicul lor.

Dacă te preocupă tenul tău și îl dai cu cremă, nu te face superficială. Dacă îți cumperi haine în care să arăți bine nu te face superficială. Și dacă folosești o substanță dovedită a fi eficace de peste 30 de ani împotriva ridurilor este tot la fel. Simplul fapt că medicina evoluează și folosim noi produse și medicamente nu ne face superficiali. Acțiunile noastre din restul timpului ne fac.

În loc de concluzie

Doar pentru că nu ai citit studii științifice și ai luat de bun ce ai găsit în câteva articole din presa de scandal despre niște vedete superficiale nu te îndreptățește să ai prejudecăți despre botox sau orice altceva. 

Să spunem lucrurilor pe nume. Prejudecățile sunt o formă de a cunoaște prea puțin și a pune o etichetă prea repede. Nu doar pentru toxina botulinică, ci și pentru aspect, rasă sau vârstă.

Așadar, înainte de lua pe nemestecate ceea ce prezintă presa de scandal, citește mai întâi studiile medicale despre botox. Vei descoperi că mai puțin din jumătate de doze folosite în lume sunt pentru riduri. Marea majoritate tratează milioane de persoane de strabism, transpirație excesivă, migrene cronice și alte 200 de afecțiuni.