Proceduri și tratamente de cosmetică dentară care îți poți îmbunătăți aspectul dinților

Îmbunătățirea aspectului danturii, un factor care poate aduce beneficii majore pe plan cosmetic și psihologic, reprezintă un obiectiv comun al multor oameni, care în prezent poate fi atins cu ușurință în doar câteva minute, prin intermediul unor proceduri non-invazive efectuate în cabinetul stomatologic. Cu ajutorul procedurilor de cosmetică dentară, dinții decolorați pot să redevină albi, la fel cum dinții ciobiți pot fi restaurați, pentru a-și recăpăta forma și funcția. Albirea dentară, împreună cu fațetarea dentară și alte tratamente restaurative, precum restaurarea indirectă cu coroane dentare, reprezintă procedurile dentare comune, care îmbunătățesc aspectul danturii.

Albirea dentară

Albirea dentară este cel mai comun și mai frecvent solicitat tratament cosmetica dentara, în general datorită costurilor reduse, a ușurinței prin care este efectuată procedura și a beneficiilor aduse. Albirea dentară ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafața dinților, fie că sunt cauzate de consumul de cafea, ceai, vin roșu sau chiar de fumat. În funcție de bugetul disponibil și de preferințele personale, albirea dentară poate fi realizată în cabinetul medicului stomatolog sau acasă, sub supravegherea medicului.

Coroanele dentare

Folosite cu precădere pentru restaurarea dinților afectați grav de carii sau leziuni, coroanele dentare reprezintă o soluție eficientă prin care poate fi îmbunătățit aspectul dinților. Comparativ cu albirea dentară, care nu aduce beneficii funcționale și poate fi efectuată pe dinții sănătoși, coroanele dentare aduc beneficii funcționale și în general sunt folosite doar pe dinții afectați de carii sau de leziuni, care au beneficiat anterior de tratamente, cât și pe dinții fragili.

Fațetele dentare

Preferate în locul albirii dentare, datorită faptului că rezultatul estetic obținut este semnificativ mai bun și mai durabil, fațetele dentare pot, la fel ca albirea, să îmbunătățească culoarea și aspectul dinților. În plus, fațetele dentare au avantajul faptului că pot corecta imperfecțiuni dentare minore, cum ar fi cele de formă sau de dimensiune ale dinților. Miturile comune, precum cel conform căruia medicul stomatolog va fi nevoit să îndepărteze o cantitate mare de smalț dentar în vederea aplicării fațetelor, sunt în prezent infirmate de avansurile în tehnologia dentară. Tehnicile moderne utilizate de dentisti buni în clinicile de stomatologie permit realizarea fațetelor dentare cu o intervenție minimă, pentru a nu fi afectată integritatea structurii dentare naturale. 

Tratamentul ortodontic

Deși tratamentul ortodontic nu face parte din categoria tratamentelor de estetică dentară în mod direct, cu ajutorul său dinții aliniați într-un mod incorect pot fi corectați în mod eficient, pentru a obține un zâmbet frumos și aliniat. Comparativ cu procedurile precedente, tratamentul ortodontic necesită un timp mai îndelungat pentru a obține rezultatele dorite. Cu toate acestea, avantajul tratamentului ortodontic este acela că îmbunătățește nu doar aspectul danturii, ci și funcțiile sale.  (P)