Procesul de recuperare după un accident ischemic tranzitoriu: 5 sfaturi utile

Accidentul ischemic tranzitoriu (AIT) reprezintă un episod temporar de disfuncție neurologică, provocată de pierderea fluxului de sânge (ischemie) la o anumită zonă a creierului. AIT provoacă simptome similare cu cele ale unui accident vascular cerebral, însă acestea dispar de obicei în decurs de câteva minute până la o oră. Asta nu îl face însă mai puțin periculos. Dimpotrivă, AIT este urgență neurologică diagnostică și terapeutică, un semnal de alarmă important ce indică un risc crescut de accident vascular cerebral în viitorul apropiat.[3] Cum va decurge recuperarea după un AIT poate varia de la caz la caz. Mai jos vei descoperi însă câteva sfaturi utile în acest sens. 

1. Respectă planul de tratament și recuperare stabilit de medici

Recuperarea după un accident ischemic tranzitoriu poate fi un proces complex, care necesită respectarea cu strictețe a unui plan de tratament stabilit de medici. Un element fundamental al acestui plan este schema de tratament medicamentos. Este esențial să nu se omită dozele și să se respecte orarul de administrare al medicamentelor. Dacă apar efecte secundare sau dacă medicamentele nu par să funcționeze, este important să se discute imediat cu medicul.[4]

Participarea frecventă la consulturi de specialitate și respectarea programului de recuperare medicală neurologică stabilit de echipa medicală sunt, de asemenea, esențiale.  

2. Fă mișcare în mod regulat

Activitatea fizică regulată este esențială în prevenirea unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul ridicat, care pot crește riscul de accident vascular cerebral. În plus, practicarea unui sport sau a oricărui fel de mișcare poate îmbunătăți calitatea somnului și starea de spirit.[1]

Discută totuși cu un specialist înainte de a începe un program de exerciții fizice. Acesta îți va putea oferi sfaturi personalizate și recomanda tipurile de exerciții potrivite și nivelul de intensitate adecvat pentru tine.  

3. Adoptă o dietă sănătoasă

Adoptarea unei diete sănătoase, bogată în fructe și legume, este o componentă crucială în procesul de recuperare după un accident ischemic tranzitoriu și poate contribuit semnificativ la reducerea riscul de accident vascular cerebral. 

O dietă sănătoasă și echilibrată ajută la gestionarea mai multor probleme de sănătate asociate cu accidentele vasculare cerebrale, cum ar fi diabetul și colesterolul ridicat, și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale.[1]

Este indicat să se solicite sfatul unui dietetician sau a unui medic nutriționist pentru a asigura că dieta adoptată este echilibrată și adecvată nevoilor individuale. 

4. Ține-ți greutatea corporală sub control

Oricine poate suferi un accident ischemic tranzitoriu și un accident vascular cerebral, însă riscul este mai ridicat în cazul persoanelor cu mai multă grăsime corporală.

Gestionarea greutății corporale nu este doar o măsură preventivă, ci și un factor esențial în procesul de recuperare – nu doar că poate diminua șansele de a suferi un alt accident ischemic tranzitoriu și/sau un accident vascular, dar poate avea și alte beneficii semnificative pentru sănătate. Pierderea în greutate (atunci când acest lucru este necesar) poate reduce tensiunea arterială ridicată, poate îmbunătăți diabetul și poate scădea nivelul colesterolului. În unele cazuri, este posibil ca pierderea în greutate să permită chiar reducerea sau încetarea administrării anumitor medicamente.[2]

Dacă ești supraponderal sau obez, consultă-te cu un specialist în nutriție sau cu medicul tău pentru a stabili un plan personalizat de gestionare a greutății, care să se potrivească nevoilor tale individuale. 

5. Renunță la fumat și limitează consumul de alcool

Dacă ești fumător și ai suferit un accident ischemic tranzitoriu, primul sfat pe care îl vei primi de la medicul tău va fi, cel mai probabil, să renunți la fumat. Fumatul este un factor major de risc pentru accidentele vasculare cerebrale, deoarece deteriorează în mod direct sănătatea vaselor de sânge și crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.

De asemenea, consumul excesiv de alcool este un alt factor de risc pentru AIT și pentru alte probleme de sănătate. Alcoolul poate crește tensiunea arterială, care este unul dintre principalii factori de risc pentru accidentele vasculare cerebrale.[1][2]

Procesul de recuperare după un accident ischemic tranzitoriu poate varia de la o persoană la alta, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Este important să se respecte planul de recuperare stabilit de medici și recomandările acestora.

Surse de referință:

  1. „Prevent Stroke: What You Can Do”, Centers for Disease Control and Prevention, 5 Apr. 2022, www.cdc.gov/stroke/prevention.htm. Accessed 4 Jan. 2024.
  2. „Transient Ischaemic Attack (TIA)” Stroke Association, 2024, www.stroke.org.uk/what-is-stroke/types-of-stroke/transient-ischaemic-attack. Accessed 4 Jan. 2024.
  3. „Transient Ischemic Attack (TIA)”, American Stroke Association, 2024, www.stroke.org/en/about-stroke/types-of-stroke/tia-transient-ischemic-attack. Accessed 4 Jan. 2024.
  4. „Treatment – Transient Ischaemic Attack (TIA)”, NHS, 2024, www.nhs.uk/conditions/transient-ischaemic-attack-tia/treatment/. Accessed 4 Jan. 2024. (P)