Proiectul pentru construirea Spitalului Regional de Urgenta Cluj avanseaza in ritm alert

Camera Deputaților a adoptat, în cadrul ședinței desfășurate marți, 15 februarie a.c., proiectul de Lege pentru aprobarea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, în vederea realizării Spitalului Regional de Urgență Cluj.

𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐬̦𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: „𝘌 𝘶𝘯 𝘯𝘰𝘶 𝘱𝘢𝘴 𝘪𝘯𝘢𝘪𝘯𝘵𝘦 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘮𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘶𝘪 𝘰𝘣𝘪𝘦𝘤𝘵𝘪𝘷 𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘵𝘪𝘪 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘦𝘮 𝘥𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘊𝘭𝘶𝘫, 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘳𝘦𝘨𝘪𝘶𝘯𝘦𝘢 𝘥𝘦 𝘯𝘰𝘳𝘥-𝘷𝘦𝘴𝘵 𝘴𝘪 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦𝘢𝘨𝘢 𝘵𝘢𝘳𝘢. 𝘕𝘦 𝘥𝘰𝘳𝘪𝘮 𝘤𝘢 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘮𝘦𝘳𝘴𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘥𝘶𝘳𝘢𝘭𝘦 𝘴𝘢 𝘧𝘪𝘦 𝘧𝘪𝘯𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵𝘦 𝘪𝘯 𝘵𝘦𝘳𝘮𝘦𝘯𝘶𝘭 𝘱𝘳𝘦𝘷𝘢𝘻𝘶𝘵, 𝘢𝘴𝘵𝘧𝘦𝘭 𝘪𝘯𝘤𝘢𝘵 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘪𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘱𝘳𝘪𝘶-𝘻𝘪𝘴𝘢 𝘴𝘢 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘢 𝘪𝘯𝘤𝘦𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘵 𝘮𝘢𝘪 𝘤𝘶𝘳𝘢𝘯𝘥.”

Unitatea sanitară cu șapte niveluri – subsol, parter și cinci etaje, va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare. Estimarea este că investiția, în valoare de circa 500 milioane euro, va fi realizată într-o perioadă de maxim șapte ani iar implementarea acesteia va fi asigurată prin Ministerul Sănătății.

De precizat că terenul pe care urmează să fie edificat spitalul a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, după care forul administrativ județean și-a îndeplinit toate obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia.

În luna noiembrie 2017 Consiliul Județean Cluj a predat acest teren către Ministerul Sănătății pentru a se putea obține de către România, prin intermediul Guvernului, finanțarea europeană necesară. Ulterior, Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de nu mai puțin de 47 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru construirea și dotarea Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.